07.12.2018 | 18:15
Борисов видя чужди планове за война в Черно море!
Ако мислят, че не ги разгадаваме, грешат, похвали се премиерът

Премиерът Бойко Борисов “разкри” конспирация за водене на война в Черно море. Той коментира темата пред журналисти в парламента.

Борисов отказа да отговаря на въпроси за финансовия министър Владислав Горанов и за това ще му иска ли оставката. Както стана ясно, Горанов живее от шест години безвъзмездно в огромен луксозен апартамент на свой „кръстник”.

Бойко Борисов днес бе в Народното събрание за участие в парламентарен контрол. След това той спря да говори пред репортери в кулоарите, но коментира единствено конфликта между Русия и Украйна.

„Флагман” попита дали ще иска оставката на Владислав Горанов заради имотния скандал. Друг журналист също му зададе въпрос в тази посока. Тогава Борисов обаче мълчаливо се насочи към изхода на парламента. В пленарната зала той се ядоса след декларация на парламентарната група на „БСП за България” относно провала на управлението по отношение силно замърсения въздух в градовете.

Борисов отговори, че когато бил кмет на София през 2008 и 2009 г., когато управлявало правителството на БСП и ДПС, ако тогава имало кой да мери замърсеността, щяло да се види, че въздухът бил с всички цветове на дъгата. Той се заяде с опозицията и обеща да приложи всички мерки за борба с мръсния въздух, приети от кабинета „Орешарски”.

“Помним 2009-а година, 2008-а, когато бях кмет, над София се виеше от „Кремиковци” дим с всички цветове на дъгата. Така че, ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде. Но не искам да говоря за жълтия дим на азотно-торовия завод край Стара Загора”, каза Борисов.

След това се заяде с опозицията: „Поемам ангажимент, по време на мандата на БСП и ДПС, всички мерки, които министерството на екологията тогава е приело или е искало да въведе, да ги направя. По времето на премиера Орешарски не помня кой беше тогава министър на екологията – мандатът на БСП. Така че да ви успокоя, абсолютно всичко, каквото тогава като стратегия сте имали тези две години, ще бъде изпълнено. Колкото и да струва.”

Пред репортерите в кулоарите той пък припомни тезата си, че Черно море трябвало да бъде „място за туризъм, място за газопроводи, фериботи”. Случващото се между Русия и Украйна през последните дни въобще не било случайно. По отношение идването на чужди кораби в Черно море нямало официално искане в Министерски съвет, но и Борисов чел, че такива ще пристигат.

Припомняме, че излязоха информации, че САЩ искат да изпращат боен кораб в Черно море. Премиерът коментира: „Влизането на кораб, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна неминуемо ще доведе до голяма криза. Още повече, доколкото така знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Така че ще положа всички усилия. Полагам… Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т.н.”

Борисов се надявал на здрав разум – предизборната кампания или вътрешно-политическите проблеми от другата страна да не водят до ескалация в Черно море. „Иначе, много прекрасна територия за водене на военни действия, много прекрасна. Тука е сигурно 1% от брутния вътрешен продукт на Европа, сиреч – нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам тука държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани”, обясни министър-председателят. След въпрос за позицията на България за конфликта Борисов каза, че тя била „изключително негативна”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране