22.01.2023 | 13:33
Босовете на NEXO избягали от България с куфар диаманти и 200 кг злато
Само за последните 3 месеца босовете на Nexo са източили над $ 1,5 милиарда

Босовете на криптопирамидата „Нексо” (Nexo) Коста Кънчев и Антони Тренчев, които ще бъдат търсени с „Интерпол“, са избягали от България само седмица преди мащабната международна полицейска акция, проведена в София на 7 януари, научи „Уикенд“ от свои източници, запознати в детайли с разследването на мега аферата за милиарди долари.

Заради бягството на основните действащи лица в криптосхемата, в момента тече вътрешно разследване в МВР заради съмнения, че високопоставени родни антимафиоти са ги извели от страната.

Все още не е изяснен и въпросът защо Коста Кънчев и Антони Тренчев не са били поставени под постоянно полицейско наблюдение. Неофициално се твърди, че Кънчев и Тренчев умишлено не са следени по настояване на английските служби, за да не бъдат подплашени и за да се предотврати евентуален теч на информация към разследваните.

Тандемът Кънчев – Тренчев за последно се прибира в България в края на септември 2022 г. Това се случва само дни, след като главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви, че забранява дейността на Nexo на територията на най-богатия американски щат и започва федерално разследване за повсеместни измами на над 93 000 клиенти на криптобанката в САЩ.

Към разследването срещу Nexo се присъединяват и още 7 американски щата, а властите обявяват гореща телефонна линия, на която да се подават сигнали от измамени клиенти. До този момент хиляди хора са алармирали, че са били измамени. Един от ограбените – Д.В. твърди, че е ощетен с над 16 милиона долара.

Във Великобритания и Израел също стартира разследване срещу Nexo, след като службите на Острова засичат сложни и многоходови финансови операции – Кънчев и Тренчев теглят средства от криптопортфейла на дружеството и ги пренасочват към свои инвестиционни портфейли.

Твърди се, че само за последните 3 месеца босовете на Nexo са източили над $ 1,5 милиарда, като парите са минали за кратко през Швейцария и през офшорна банка на Карибския басейн.

През септември пък в България пристига спецагент на ФБР, представящ се с фамилията Уилсън. Агентът е настанен в резиденцията на юридическия съветник към посолството на САЩ в България Джесика Ким в полите на Витоша.

Агентът на ФБР Уилсън (фамилията му може да е псевдоним – б.р.) ръководи международното разследване в България и координира пристигналите у нас представители на израелските служби МОСАД и английските служби за сигурност. В международното разследване срещу Nexo от страна на България работи ДАНС.

Остава загадка как въпреки наличието на цели четири разузнавателни служби, Коста Кънчев и Антони Тренчев са съумели да напуснат страната, без да бъдат задържани.

Със сигурност се знае, че двамата са били в България между 10 ноември и 27 декември – ден преди Коледа Коста Кънчев е засечен да гуляе с приятели в тузарското столично заведение „Едитори“, а Тренчев е забелязан да мери костюми в бутика на „Дзеня“, помещаващ се на партера на Президентството, който е собственост на майка му Илияна Алипиева.

Докато са в България, Кънчев и Тренчев съумяват да сключат последната си голяма имотна сделка засега – плащат в брой 50 милиона лева за офис сграда в столичния квартал „Лозенец“. Сделката с продавача Заки Маджид официално е завършена на 11 ноември 2022 г., като прави впечатление, че тя изобщо не е отразена в Имотния регистър, тъй като е оформена чрез придобиване на дружеството „Мирастар“.

Твърди се, че Кънчев и Тренчев са платили в брой 50 милиона лева на представителя на закусвалните KFC за България за огромната бизнес сграда, но са използвали покупката на цяло ново дружество за имотната сделка, за да може да пренасочат пари от криптопортфейлите си с основание за теглене и да се сдобият с финансиране от банка, оперираща в офшорна зона в САЩ.

През последните 2 месеца, докато са все още в България, Тренчев и Коста Кънчев със съдействието на няколко човека, сред които и вносителят на часовниците „Ролекс“ в България, купуват огромно количество диаманти и инвестиционно злато.

„Има данни за покупката на над 200 кг инвестиционно злато от „Табекс“, както и за солидно количество диаманти. Диамантите са купени от Турция, като представител на ювелирната компания „Zen diamond” специално пристига от Истанбул в София, за да сключи огромната сделка“, разкрива пред „Уикенд“ запознат с разследването срещу босовете на Nexo.

Разследващите пирамидата Nexo обаче допускат огромен гаф, вероятно дължащ се на бъг в системата на „Гранична полиция“. В края на декември, само седмица преди да бъде даден ход на акцията, Коста Кънчев и Антони Тренчев напускат страната, но това не е отразено в системата за влизащи и преминаващи границата. Според данни на „Уикенд“, Коста Кънчев е празнувал Нова година на Бахамите, предполага се, че с него е бил и Антони Тренчев.

Съществуват и съмнения, засега недоказани, че босовете на Nexo са изведени тайно от България през сръбската или турската граница с посредничеството на бившия висш полицай Владимир Петев, който е шеф на сигурността в дружеството за търговия с криптовалута.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране