30.07.2019 | 12:10
Бост на „ТАД груп“е арестуван на летище „София“
Иван Тодоров беше обявен за издирване с европейска заповед за арест

Задържаха собственика на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров на летище София.

Тодоров беше обявен за издирване с европейска заповед за арест, в рамките на досъдебното производство, което се води срещу него, търговския директор на фирмата и служителя ѝ Кристиян Бойков във връзка с източените данни.

Той е бил задържан от служители на гранична полиция, след като е минал през задължителната проверка на личните документи, която се извършва на летището, съобщава БНР.

Иван Тодоров беше в чужбина и беше заявил, че ще се върне доброволно. Тодоров замина за Канада след избухването на скандала, обясни, че това е планирано посещение и ще съдейства на властите в страната при разследването на случая.

Компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор във фирмата Георги Янков са обвинени в тероризъм. Двамата обаче бяха пуснати срещу парична гаранция.

При хакерската атака срещу НАП бяха източени данни за над 5 млн. души. Първоначалните твърдения на прокуратурата бяха, че 20-годишния IT- специалист Кристиян Бойков, който бе арестуван и освободен, е действал сам.

В началото управляващите определяха ситуацията като не особено голям проблем. Миналата седмица зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров, лансира друга теза – видя в източването на данните заговор за киберизнудване и координирана атака срещу държавата. Гешев намери връзка и между пробива в НАП и действията на извънпарламентарната дясна опозиция.

След това разследващите стигнаха до новото обвинение – за тероризъм, свързан с киберпрестъпление, извършено от Бойков и шефовете на фирмата за киберсигурност ТАД Груп, в която той работи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране