30.01.2020 | 16:27
Божков предлагал подкуп от 10 бона на ден за тормоз на конкуренти
Голяма част от спечелилите от игрите на щастието са подставени лица, твърди прокуратурата

Шефът на „Нове холдинг“ и собственик на ФК „Левски“ Васил Божков, който бе обявен за ръководител на престъпна група и срещу когото са повдигнати 7 обвинения, е ощетил държавата с повече от половин милиард лева от 2014 г. насам.

Божков се е опитал да подкупи бивш началник на Комисията по хазарта с предложение да му плаща по 10 хил. лв. на ден, за да проверява лицензите на конкурентни фирми, но той отказал. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Името на човека не бе споменато, но най-вероятно става дума за Огнемир Митев. .

От думите на директора на Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) Георги Начев се разбра, че става въпрос за несъбрани такси, които е трябвало да дават лотарийните игри. А не за неплатени данъци. Според него държавата предстои да си върне парите, но не се разбра как ще стане това със задна дата.

От проверките на АДФИ се установило, че има нарушение на закона за хазарта и не е бил упражняван ефективен контрол от страна на комисията и особено от нейния председател.

От прокуратурата обаче нямат данни за разпъван над Божков чадър на по-високо ниво от Комисията по хазарта, а наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов каза, че не може министърът на финансите да носи отговорност за всяка несъбрана такса така, както не може министърът на вътрешните работи да отговаря за хванат с подкуп катаджия.

Фердинандов отбеляза, че Комисията по хазарта не е сигнализирала за нито едно нарушение през всичките тези години. От обясненията му стана ясно, че ако няма сигнал за комисията, няма да започне и проверка. Сега държавата се задействала след сигнал на прокуратурата.

Фердинандов даде още един интересен щрих за игрите на щастието – печалбите от тях няма как да бъдат изплатени в пълен обем. Голяма част от показваните по телевизиите късметлии пък били подставени лица. Данните се проверяват от КПКОНПИ. „Съдържат се данни, че лицата, които се афишират в публичното пространство, всъщност действително голяма част от тези лица не съществуват реално“, уточни той.

Фердинандов обясни, че днес под отговорност са подведени петима души. Четирима от тях се намират в чужбина. Те ще бъдат обявени за общодържавно и международно издирване. Петият е Митев, който е част от организираната престъпна група на Божков, и му е повдигнато обвинение.

При претърсване в дома на шефа на Нове холдинг са били иззети множество картини, а от игрална зала са конфискувани 400 хил. лв. „Иззети са културни и исторически ценности – предмети, които изискват да бъдат иззети по специален начин. Затова са привлечени и експерти от Министерството на културата. Операцията премина добре“, оцени министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По време на обиските в дома и в офиса на Божков разследващите са иззели картини от колекциите му, които са културно-исторически ценности. Назначени са експертизи, които трябва да установят дали са автентични. Божков е колекционер и разполага с много произведения на изкуството, а през май 2017 г. купи сградата на Телефонната палата в София, за да направи галерия.

1 коментар

  1. plame каза:

    A zashto darjavata prez tezi godibi pozvoli da se rekkanira gazarta za barzo zabogatqvane.V nikoq Evropeiska pravova darhava ne se reklamira hazarta ili nqkoi ot pravitelstvoto e polucaval toi si znae kakvo.Kak taka ot vednash nikoi ne e poznaval i ne se sreshtal s Boshkov.Milioni v Balgaruq bez podkrepa na pravitelstvoto nikoi ne e napravil i ne vqrvam da ima takiva.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране