30.06.2024 | 11:15
Брендо се пенсионира!
Ивелин Банев вече официално е извън престъпния бизнес след 30-годишна кариера

В понеделник, 24 юни 2024 г. рано сутринта Евелин Банев – Брендо официално обяви пенсионирането си като трафикант №1 на кокаин от Южна Америка към Европа, пише „Уикенд”. Това е най-краткият прочит на изненадващата поява на 59-годишния тополовградчанин пред стените на Софийския централен затвор и изявеното му още на следващия ден желание да излежи у нас трите влезли в сила присъди за трафик на дрога и пране на пари, постановени му в Италия, Румъния и България.

Какви са мотивите на Брендо да се предаде на правосъдието след повече от 6 години в неизвестност и близо 30-годишна изпълнена с перипетии кариера в контрабандата, засега остава неясно. Сред множеството версии се откроява тази, че Евелин Банев е предпочел да полежи няколко години зад решетките и след изтърпяването на обща кумулирана присъда да изкара спокойно старините си пред алтернативата цял живот да е беглец от правосъдието и някой ден да бъде застигнат от вражески куршуми.

Готовността на Брендо да лежи в затвора може би неслучайно съвпадна с мегаразследването на германските служби за сигурност, които само преди две седмици задържаха рекордно количество кокаин – над 35 тона бял прах, открити на пристанищата в Хамбург и нидерландския град Ротердам. Според оскъдните данни, които идват от полицейските власти в Германия, наркотиците са били скрити в десетки контейнери сред зеленчуци и плодове, а през последните седмици в рамките на полицейската операция са арестувани 7 контрабандисти на възраст между 30 и 54 години.

Сред седемте задържани има германски, азербайджански, български, марокански, турски и украински граждани, се казва в изявление на прокуратурата в Дюселдорф.

Самоличността на наркотрафикантите не е посочена в съответствие с германските правила за защита на личните данни. В България обаче битува усилен слух, че в разбитата кокаинова империя роля е играл Георги Семерджиев – Жоро Шопа, дългогодишна дясна ръка на Брендо и настоящ негов враг. Съмненията са, че Евелин Банев е предпочел да се предаде и да влезе в затвора, тъй като се е почувствал застрашен като потенциална бъдеща мишена на колумбийските картели.

„Залавянето на кокаин на стойност над 2 милиарда долара няма как да завърши без мафиотски екзекуции. Съвпадението с разбиването на най-могъщата мрежа за трафик на дрога от Южна Америка към Европа и доброволното предаване на Евелин Банев – Брендо може и да не е случайно…“, коментира информиран източник.

Според думите му, макар Брендо да е извън трафика на кокаин поне от 4 години, той е потенциална мишена на картелите заради дългогодишната им съвместна работа и участието му в схеми за транспортиране на дрога, чиято технология е актуална и до ден днешен, пък макар и с други главни действащи лица и подизпълнители. „Когато бъдат задържани тонове кокаин, следват реки от кръв, а вече е известно, че в разбитата в Германия международна кокаинова мрежа е участвал и българин. Не бих се учудил, ако става въпрос за Георги Семерджиев – Жоро Шопа, който е потънал в дълбока неизвестност от около един месец“, разказва информаторът.

Какъвто и да е мотивът на Евелин Банев сам да се предаде на правосъдието и да влезе в затвора, е сигурно едно – Брендо вече официално е извън престъпния бизнес след 30-годишна кариера.

Първите данни за мащабна негова престъпна дейност са от далечната 1996 г., когато възпитаникът на „Олимпийски надежди“ е разследван от МВР като сподвижник на Иван Тодоров – Доктора.

През пролетта на същата година полицейски патрул спира за проверка тир, който пътува към София от морето. При последвалата проверка ченгетата откриват, че камионът е натъпкан с цигари „Марлборо“, макар в документите да е записано, че товарът е кафе „Якобс“. След залавянето на нелегалния тютюнен товар, криминалистите установяват, че цигарите са влезли контрабандно от Молдова през пристанище Варна и че целия товар е натъпкан в 6 тира, които трябва да стигнат до Германия.

Пратката е конфискувана и оставена за съхранение в склада на МВР в Казичене, който е охраняван от полицаи от Осмо РПУ и от камера за видеонаблюдение, монтирана на входа.

Въпреки драконовските мерки за сигурност обаче, цигарите „Марлборо“ мистериозно изчезват от полицейското хале. Впоследствие вътрешната проверка ще установи, че охраняващите полицаи от Осмо РПУ са извикани на купон от свои колеги от НСБОП, а някой тайно сваля охранителната камера и прекъсва връзката.

Докато полицаите пируват, цигарите са изнесени от склада на МВР в Казичене и са преместени в частна складова база в Илиенци. Две седмици по-късно за дръзката кражба са арестувани двама скиори от ЦСКА със звание „лейтенанти“. Спортистите са арестувани по време на лагер в Белмекен и признават, че са наети от Евелин Банев – Брендо за кражбата.

Тополовградчанинът е арестуван, но много скоро след това излиза на свобода, а полицаите от Второ РПУ, разкрили кражбата и арестували Брендо, са наказани дисциплинарно с различни мотиви. В крайна сметка контрабандната пратка „Марлборо“ изчезва за втори път, този път от склада в Илиенци…

Полицейски доклади сочат, че Евелин Банев – Брендо сформира своя синдикат за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа през 2000 г. Смята се, че Брендо наследява Кузман Гуслеков – Акулата и Роберт Стефанов в трафика на кокаин и използва връзките, контактите и каналите на предшествениците си, за да влезе в колаборация с южноамериканските картели.

Бизнесът на Брендо обаче го сблъсква с доскорошния му съдружник в областта на контрабандата Иван Тодоров – Доктора. През пролетта на 2002 г. бомба, заложена пред къщата на Банев избухва и ранява в крака приближения му Георги Семерджиев – Шопа.

Първоначално Шопа дава показания, че взривът е поставен по заръка на Доктора, но впоследствие отказва да сътрудничи на МВР. Иван Тодоров – Доктора е разстрелян показно през февруари 2006 г. в джипа си, след като преди това оцелява по чудо в бомбен атентат. Покушението над Иван Тодоров и до днес не е разкрито, а един от първоначално заподозрените като поръчители на екзекуцията е Евелин Банев – Брендо. Впоследствие е установено, че Доктора е ликвидиран по поръчка на босовете на СИК братя Маргини, но те така и не се сдобиват с обвинения.

През 2004 г. активната роля на Евелин Банев – Брендо в транспортирането на кокаин до Европа по море, въздух и суша привлича вниманието на международни полицейски служби основно заради могъщия размах на официалния бизнес на неговия баджанак Константин Дишлиев.

Младият столичен тузар, син на бизнес дамата и регистрирана като „жрица на любовта“ преди 1989 г. Йорданка Запрянова, се сродява с бореца от Тополовград след сватбата си с Десислава Добринова. Нейната по-голяма сестра Моника е съпруга на Брендо. Скоро след женитбата между Константин Дишлиев и Моника, баджанакът на Евелин Банев основава лизинговата компания „Прайвът файнънс юниън“ (PFU). Дружеството се превръща в първото в България, а и на Балканския полуостров, което раздава кредити само срещу лична карта и без нуждата от доказване на доход от кредитополучателя.

За отрицателно време финансовото дружество регистрира ръст от над 450% в кредитния си портфейл, а чрез други свързани фирми Дишлиев ударно изкупува имоти и подхваща мащабно строителство. Срещу баджанакът на Брендо обаче стартира международно разследване за пране на пари, след като британското разузнаване засича съмнителен превод от 2,3 млн. евро. Същевременно в испански води е заловена яхта, натоварена с над 3 тона кокаин, а следите водят към организацията на Брендо. В Каталуния са арестувани над 10 българи, ангажирани в трафика на кокаин при операция на „Гуардия Сивил“, наречена „Портимар“.

Константин Дишлиев е разстрелян с дъжд от куршуми на 14 май 2005 г. вечерта на излизане от ресторант „Тадж Махал“ в центъра на София. Впоследствие ще се окаже, че Дишлиев е бил разпитван от службите за сигурност и че е търсил начин как да се измъкне от смъртоносната „кокаинова“ хватка, включително и чрез даване на показания срещу баджанака си.

Мафиотската екзекуция на 28-годишния финансист превръща неговата майка Йорданка в яростен враг на Евелин Банев. Бизнес дамата дава серия от показания срещу Брендо, в които директно го сочи като организатор на могъщ наркоканал от Венецуела и Перу към Италия и Испания. Запрянова публикува и платени некролози на сина си във вестниците, в които пише, че виновни за смъртта му са Евелин Банев и съпругата му. Запрянова твърди и че наркоорганизацията е сложила ръка върху имотите на покойния й син.

На 24 април 2007 г. Йорданка Запрянова е ликвидирана с 6 куршума в главата от наемен убиец в дома си в столичния квартал „Лозенец“, само ден преди да даде показания пред съдия. Едва след нейната екзекуция властите в България арестуват Евелин Банев, а срещу него и роднините му стартира съдебен процес за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик.

По това дело присъди са произнесени едва през 2018 г., а Брендо е осъден на 6 г. затвор. Именно тази присъда ще излежи сега Евелин Банев в Софийския затвор. Когато присъдата му е произнесена окончателно, Брендо вече се води в неизвестност и е издирван от Интерпол.

През пролетта на 2012 г., докато делото за пране на пари срещу Брендо и фамилията му все още тече на първа инстанция в България, борецът от Тополовград е арестуван край Созопол при спецакция на МВР.

В колата му са открити документи от международни разследвания, а вътрешния министър Цветан Цветанов оповестява, че висши полицаи и прокурори от България са действали като негови „къртици“ и са саботирали международни полицейски операции.

Оказва се, че арестът на Брендо е по искане на Италия. След екстрадирането му на Апенините Банев е обвинен в трафик на поне 40 тона кокаин, задържани са и десетки негови сподвижници, предимно от България. Според разследването, Евелин Банев е играл ролята на основен доставчик на кокаин за Ндрангета – най-могъщата мафиотска организация в Италия.

Дни преди Брендо да бъде разпитан пред съдия в Рим, в София посред бял ден е отвлечена 10-годишната му тогава дъщеря Лара. Маскирани наемници с джип атакуват Лара на излизане от дома й, раняват шофьора и похищават детето.

Лара е държана в плен 47 дни.

Освободена е едва след като приключват разпитите на Евелин Банев – Брендо в Италия. По време на целия процес родния мафиот мълчи като риба, за да запази живота на детето си. През 2017 г. Банев е осъден окончателно на 20 г. затвор в Италия. По същото време Румъния също дава присъда на Банев за наркотрафик, макар и задочна. Брендо е осъден на 11 г. затвор заради продажбата на 50 кг. кокаин, влезли през пристанището в Костанца.

Двете осъдителни присъди на Банев в Италия и в Румъния обаче не влизат в действие, тъй като според международното право първо трябва да приключи процеса срещу него в България за пране на пари. Заради това Брендо е върнат в България още през 2014 г. от италианските власти, но когато най-после е осъден за пране на пари, се оказва, че не може да бъде намерен на домашния си адрес.

Евелин Банев все пак е задържан – арестуван е изненадващо в Украйна на 7 септември 2021 г. при акция на спецслужбите в Киев. Три седмици по-късно обаче Брендо също толкова изненадващо беше пуснат на свобода от съда в Киев, тъй като се оказва, че има украински паспорт, издаден през 2015 г. Според закона в Украйна, държавата не екстрадира в други страни свои граждани, дори те да са извършили престъпление зад граница.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране