06.05.2020 | 15:15
Брюксел търси отговор: Ще избие ли 5G европейските кокошки?
Очаква се през 2025 г. приходите от новите мрежи да са около 225 млрд. евро

Коронавирусът измести от дневния ред на Европа внедряването на 5G мрежите, но това не попречи за тях да плъзнат най-различни фантасмагории. От шеговити статуси във Фейсбук: „Българинът не вярва в коронавируса, но е убеден, че 5G ще му избие кокошките“, до „сериозни“ медицински факти за срив на имунната система у хората заради радиация и масовата гибел на растителния и животинския свят. Този скептицизъм обаче не вирее само у нас. 

Надеждите на европейския бизнес са, че петото поколение мрежи предлага значително по-добри показатели от предишните и ще стане основа на икономиката на бъдещето, свързвайки технически производствените процеси и веригите за доставки. Проблемът е, че маса европейци са убедени, че нововъведението ще навреди сериозно на тяхното здраве и нормалния им живот.

Твърденията, че мобилните мрежи са вредни, се разпространяват от години, доста преди 5G технологията да бъде утвърдена при лабораторни изпитания. Критиците например твърдяха, че радиовълните на 2G могат да причинят рак. През март пък американският учен д-р Томас Коуан допълнително наля масло в огъня като заяви, че отровени с 5G клетки в тялото са принудени да отделят отпадъци, които в крайна сметка са станали известни като COVID-19.

Силният отпор на гражданите принуди Европейския парламент да започне в началото на годината допълнително изследване на въздействието на петото поколение мрежи върху човешкото здраве. Предвиждаше се то да обедини експерти от различни сфери и дисциплини като биология, медицина, физика и т.н.

Наред със страховете за здравето на хората, процесът по разгръщането на супер бързите мрежи от пето поколение е силно политизиран заради лансираната от Съединените щати теза, че някои доставчици може да са опасни за националната сигурност. Вниманието бе фокусирано най-вече върху китайската компания Huawei. Вашингтон твърди, че през нейното оборудване властите в Пекин получават възможност да шпионират.

В очакване на решения 

През 2016-а Еврокомисията оповести плановете си за пускането до 2020 г. на търговски 5G мрежи в целия ЕС и за покриване на градските райони до 2025-а. Днес и тя и Европейският парламент очакват тази технология да стане основата за бъдещите цифрови услуги в живота на гражданите и за цифровите и зелените трансформации. Очаква се също през 2025 г. приходите от 5G в световен мащаб да възлизат на около 225 млрд. евро, поради което тя е ключов фактор за конкурентоспособността на Европа на световния пазар. А пък киберсигурността в тази област е от съществено значение за гарантирането на стратегическа автономност на съюза. Засегнати са милиарди свързани системи, включително във важни сектори като енергетика, транспорт, банково дело и здравеопазване, както и системи за промишлен контрол, пренасящи чувствителна информация и подпомагащи безопасността. Според доклад на Европейската комисия от октомври 2019 г. един от най-сериозните рискове за 5G е, че операторите на мобилни мрежи разчитат на доставчици, за които има съмнения, че ползват държавна подкрепа на страни извън ЕС.

А иначе, предвидените инвестиции по линия на програмата „Хоризонт 2020“ за развитие на 5G технологиите в рамките на публично-частното партньорство са на стойност 300 милиона евро. Набелязани са над 160 експериментални внедрявания на мрежите от пето поколение, както и трансгранични коридори по протежение на магистралите. Наред с това Европейската инвестиционна банка, с подкрепата на Фонда за стратегически инвестиции, също предоставя възможности за научноизследователска и развойна дейност в тази сфера.

Междувременно европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер обяви, че с 5G можем да правим велики неща – технологията подкрепя персонализираната медицина, прецизното земеделие и енергийните мрежи, способни да интегрират всички видове енергия от възобновяеми източници. Нещо повече, Тиери Бретон, комисаря по въпросите на вътрешния пазар, смята, че Европа разполага с всичко необходимо, за да поведе надпреварата в областта на технологиите. „Независимо дали става дума за разработване или внедряване на 5G технология — нашата промишленост вече има стабилен напредък“, каза той.

Подкрепа за европейския пазар

Сегашната криза с коронавируса предизвика остра необходимост от преразглеждане на европейските възможности. Изнасянето на важни производства на активни вещества за ваксини извън общността показа, че Брюксел е длъжен да си промени приоритетите. Запазването и по-нататъшното развитие на технологичните ноу-хау, инженерните и производствените мощности в рамките на ЕС са от решаващо значение, за да не последва утре нова нежелана зависимост в условията на криза. Логиката на конкуренцията на единния европейски пазар при внедряването на новите мрежи също трябва да бъде обсъдена, което другите глобални играчи като САЩ и Китай отдавна са направили. Вече всички евроинституции са наясно, че надграждането на европейската цифрова инфраструктура с китайска технология е в голяма степен в интерес на Китай. Те се поучиха от примера с фотоволтаиците, когато китайските производители превзеха пазара с мълниеносна бързина. В резултат днес вече няма конкурентоспособни европейски производители във фотоволтаичната индустрия.

Великобритания предложи компромисно решение: основните елементи на 5G мрежата да не са от Китай, но да могат да се използват китайски части. Идеята е делът на китайските хардуерни технологии да не надвишава 35 на сто. Това решение може да облагодетелства европейски доставчици като Nokia и Ericsson. Само че компании, които ще въвеждат мрежите, като Vodafone или Deutsche Telekom, лобират в Берлин и Брюксел за китайски производители, защото азиатската технология е много по-евтина. Всичко друго явно слабо ги интересува.

Съмнения в Европарламента

Българският евродепутат Иво Христов (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) е на мнение, че Европейската комисия е “безотговорна” като не обръща внимание на рисковете за здравето, произтичащи от бъдещото внедряване на мобилна мрежа от ново поколение. Министрите от общността с ресор „телекомуникации“ също изразиха своите притеснения от “нетехническите” елементи на 5G киберсигурността.

„Новата програма „Хоризонт Европа“ поставя фокус върху 5G с цел завършване на неговото внедряване и поставяне на основите за въвеждането на 6G. Ефектът върху човешкото здраве от разгръщането на мрежите от пето поколение е област, която все още не е изследвана. В същото време потенциалните вреди вследствие на радиочестотното електромагнитно облъчване будят притеснение у все повече хора“, коментира Христов, допълвайки, че сигурността на мрежите от пето поколение е от ключово значение за технологичния суверенитет на Европейския съюз..

А германският евродепутат Клаус Бухнер от Зелените подчерта, че е важно ЕС да спазва собствените си ангажименти и да се ръководи от „принципа на предпазливостта“ при бъдещото разполагане на 5G в целия блок.

Антония Коцева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране