23.06.2016 | 0:01
БСП: Борисов е изпуснал министрите си
Министрите на отбраната и външните работи включват България в някакви морски коалиции без знанието на премиера
Вместо да координира работата на правителството, премиерът е изпуснал министрите си. Министърът на образованието и вицепремиер прави каквото си иска. Министрите на отбраната и външните работи включват България в някакви морски коалиции без знанието на премиера. Колкото по-скоро се подаде оставката и предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре за България. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България Румен Гечев.

Според него от пререканията в медиите между премиера и министъра на образованието става ясно, че е мит твърдението за увеличение на приходите в бюджета.

“Ако беше вярно, възниква въпросът какъв е проблемът за тези 200 млн. лв. за увеличение на заплатите на учителите. Ако тези милиард и половина – два са влезли в бюджета, то къде са те? Правителството се хвали, че увеличава бюджетните приходи и увеличава фискалния резерв на държавата, но не е вярно, тъй като от тези 11 млрд. лв. резерв на държавата, които обявява правителството, половината са колосалните дългове, които то изтегли и които се движат към 20 млрд. лв.”, обясни Гечев.

На практика с бюджета за 2016, а и както се очертава за следващата година правителството е против политиката на ЕС за увеличение на процентите от БВП, които се отделят за образование и наука, продължи икономистът. “Нека правителството отговори – лъжат ли за бюджета, а ако не лъжат, тогава защо не може 10 процента от тези извънредни излишъци от бюджета те не могат да отделят”, каза Румен Гечев. По думите му има управленски проблем. “Как така вицепремиер на България внася за над 200 млн. лв. предложения, които са направени без разчети на министерството – това е уникално. Как така се правят предложения за стотици милиони лева, които не са съгласувани с министъра на финансите и с премиера? Излиза, че премиерът се осведомява от радио Ереван какво става в неговите сектори на правителството? Така ли трябва премиерът да научава за промени в бюджета за тази и следващата година за стотици милиони? Свидетели сме на разпад в управлението”, завърши Румен Гечев.

„Настояваме за оставка на министър Кунева, защото това е единствената възможност системата на образованието да бъде успокоена. Въпросът е за бъдещето на българското училище”, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. Той обясни, че приетият от ГЕРБ закон за средното образование, който трябва да влезе в сила на 1 август, изправя пред невъзможност учителите, директорите и целият педагогически състав да планира нормалното започване на учебната година.

„БСП внесе проект на закон за отлагане, в което предлагаме той да влезе в сила от 1 август 2017 г.”, подчерта социалистът. Според него дотогава би трябвало да се отпечатат в нормални срокове учебниците за 1 и 5 клас, училището да се преструктурира, като се съкрати един клас или се увеличи до 10-ти клас, да бъдат освободени или назначени учители и директори, а материалът да бъде сбит. „За един месец всичко това не може да се случи”, категоричен е Жаблянов.

„Проведеният учителски събор представлява мероприятие с политическа цел, което няма никакво отношение към системата на образованието. Учителите бяха използвани по неприемлив начин – не, за да разберат какво представлява новият закон и новата политика, а за да може екипът на министерството на образованието да получи политическа подкрепа”, коментира Валери Жаблянов. Той подчерта, че това събитие не е получило и подкрепата на министър-председателя. „В правителството има тежък разнобой по отношение на образователната реформа. Борисов отказа увеличение на заплатите на учителите, както обеща Кунева един ден преди това”, припомни Жаблянов.

„Забави се изготвянето на държавните образователни стандарти, които са изключително важни за прилагането на новия закон. До този момент са готови само 4 и други 2, които са вече с изтекъл срок на тяхната подготовка и представяне от МОН. Общият брой е 17”, обясни народният представител от левицата Мариана Бояджиева. Тя подчерта, че има малко повече от месец до планираното влизане в сила на закона.

„За два от най-важните стандарти, свързани с оценяването и финансирането, до момента няма никаква информация”, каза още народната представителка. По думите й до този момент МОН не е представило финансов план какво ще струва влизането в сила на закона и не е ясна оценката на въздействие по отношение на прилагането на новия закон. „Няма да има възможност не само за изработване, но и за обсъждането на учебниците, за да може да бъде избран вариант и това ще постави в трудна ситуация и самите учители, и учениците”, категорична е Мариана Бояджиева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране