15.06.2024 | 14:41
БСП изгони Нинова, Зафиров поема партията до избора на нов лидер наесен
Социалистите затвориха една страмна страница от историята си

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата. Това реши Националният съвет на партията на заседание днес. Във вторник Корнелия Нинова подаде оставка заради “катастрофалните резултати” на партията на изборите миналата неделя. Късно снощи тя подаде оставка и на цялото Изпълнително бюро на партията.

Атанас Зафиров е зам.-председател на партията по коалиционна политика. 104 от членовете на Националния съвет одобриха кандидатурата му, 3-ма се въздържаха, нямаше против.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро. Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това. По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

“Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП”, заяви Иван Таков, председател на столичната организация на БСП. В същото време Таков подчерта, че БСП не трябва да забравят какво се е случило, за да не повтаря грешките, които доведоха партията до едно идейно, организационно и електорално катастрофално състояние. “Оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, да се говори за нови хора, за нови идеи, и да вървим напред, за да се върне БСП на полагащото й се място като първа политическа сила след време”, каза той.

Ръководството начело с Нинова не е могло да направи това обединение и се надява следващото да го постигне. Таков заяви, че Нинова също така не може да подава оставка на цялото изпълнително бюро на партията. “След като е подала оставка още във вторник. Тя не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално”, подчерта той, добавяйки, че кандидатирането му за председател на БСП в момента не му е тема.

1 коментар

  1. Повтаря каза:

    се историята от времето на Жан Виденов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране