04.12.2018 | 17:46
БСП настоява за машинно гласуване и регистър срещу „мъртви души“
В момента в избирателните списъци фигурирали повече от 6.5 млн. души

Измами или грешки при изборните резултати могат да се предотвратят с въвеждане на машинното гласуване, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. Повод за заявената позиция на БСП са започващите обсъждания в парламентарната правна комисия на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс.

От „Позитано“ заявиха, че ГЕРБ искат да ограничат машинното гласуване, на което те ще окажат „категорична съпротива“.

„Идентифицирахме два големи проблема в Изборния процес. И двата са свързани с въпроса за честното гласуване и отчитане на волята на избирателите. Първият проблем е свързан с броенето. Считаме, че този въпрос, който има пряко отношение към възможността за измами или просто грешки при отчитането на преференциите и други, до голяма степен може да бъде решен с въвеждането масово на машинното гласуване. От ГЕРБ за съжаление предлагат точно обратното – ограничение пред тази мярка, и ще срещнат нашата категорична съпротива както в парламента, така и ако все пак бъде приет по всички други законови пътища“, подчерта Зарков.

Според него от изключителна важност е въпросът с избирателните списъци. Затова от БСП ще настояват и ще внесат предложение ЦИК да направи регистър на избирателите.

„В зависимост от изборите, в момента в тези списъци фигурират повече от 6.5 млн. души. За съжаление, на фона на демографската криза и масовата емиграция през последните години, това число е нереалистично. Стотици пъти е говорено за проблема с мъртвите души, но досега не е направено кой знае какво да бъде решен“, подчерта народният представител.

По неговите думи стъпки в тази посока все пак са били направени през 2014 г, при обсъждането и приемането на сега действащия кодекс.

„Тогава на ЦИК е вменено задължение да води публичен регистър на избирателите. 5 години по-късно такъв регистър няма. Настояваме този регистър да бъде най-сетне създаден и именно той да послужи за изготвяне на следващите избирателни списъци“, категоричен е Зарков.

За да стане това достатъчно бързо, Зарков предложи за първоначална база данни да се вземат данните от гласувалите през последните парламентарни избори преди 2 години.

„Който не е гласувал тогава, ще може да се регистрира допълнително. Така ще имаме ясна картина колко са гласуващите в България. На никой няма да бъде отнето правото да гласува в деня на изборите, ако се яви с валиден документ по постоянен адрес“, допълни той.

Крум Зарков напомни, че в момента, в България гласуването е задължително. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ уточни, че машинното гласуване няма нищо общо с електронното и манипулациите при него са сведени до минимум. Той подчерта, че много европейски държави използват тази система.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране