11.02.2015 | 18:55
БСП оправда Цветанов, за да защити Йовчев
Според лидера на "Движение 21" Светлозар Лазаров е длъжен да знае за операция "Червеи"

Оправдаването на Цветан Цветанов от съда по делото за техниката за мобилно подслушване стана факт, защото БСП искаше да даде възможност на Цветлин Йовчев и негови приближени да подслушват безнаказано. Това каза лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева пред Би Ти Ви.

Обвиненията срещу Цветан Цветанов бяха за престъпление по чл.387 от НК, което е в главата с военни престъпления. В края на 2013 г. кабинетът “Орешарски” предложи нов закон за МВР, в който се предвижда и промяна в НК, според която служителите на МВР носят отговорност по текстове за военни престъпления, но само по време на война. Така предложеният проект на правителството бе приет окончателно през юни 2014 г. с гласовете на ДПС, БСП и Атака, като дори самият Цветан Цветанов гласува против промените, които го реабилитират.

“Те (БСП) са си създали законова възможност да бъдат оправдани за своите действия. Ирония на съдбата е, че Цветанов е гласувал против този текст”, каза Дончева. Тя припомни, че Йовчев и хората около него бяха замесени в скандала “Галерия” през 2008 г., който беше свързан с подслушване на журналисти

Според Дончева главният секретар на МВР, в случая Светлозар Лазаров, е длъжен да знае за операции като “Червеи”  даже когато “нарочно се прави на три и половина”. Според бившата соцдепутатка “главният секретар показва абсолютната си несъстоятелност на престоя си на този стол, а БСП продължава да го поддържа”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране