19.03.2015 | 20:22
БТК, “Дунарит” и ТВ 7 ще имат нов общ собственик
Инвестиционната група LIC33 иска да получи контрола върху фирми, свързани с аферата "КТБ"

БТК е на път отново да смени собственика си. В сряда вечерта излезе съобщение от името на LIC33, че “група инвеститори от Европейския съюз купуват мажоритарния дял във “Виваком” (търговското наименование на БТК). Идния вторник LIC33 ще даде нарочна пресконференция, за да обяви намеренията си за придобиване и на други компании в България. Вероятно става дума за “Дунарит”, “Авионамс” – бившия военен завод “Терем” за ремонт на авиотехника, ТВ7 и др.

LIC33, регистрирана в Париж, се контролира и управлява от Пиер Луврие – белгиец с руски паспорт, който живее в Париж, а наскоро за кратко стана прокурист на русенския завод за боеприпаси “Дунарит”. Пиер Луврие се представя като инвеститор с 15-годишен опит в сектори като IT, хранително-вкусова промишленост, биотехнологии, химикали, опаковане, логистика и други с общ годишен оборот над $10 млрд. В групата LIC33 освен Луврие влизат Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, френският генерал Бертран Кавалие и Жан Жакобе. На сайта на LIC33 в графата “текущи проекти” пише, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и активи в медии и агенции за недвижими имоти. Бъдещият нов инвеститор твърди, че с придобиването на БТК се ангажира да рефинансира задължения за около 900 милиона евро.

Новината за LIC33 е изненада, защото неотдавна друг кандидат за БТК – офшорката SHCO 79, подаде уведомление за придобиване на дял в телекома в Комисията за защита на конкуренцията. КЗК обаче отказа да се произнесе и препрати казуса към Европейската комисия заради големите мащаби на част от участниците в сделката – самата БТК и руската ВТБ, която е акционер в българския телеком чрез едно от инвестиционните си дружества.

Тогава близки до Делян Пеевски медии обявиха, че SHCO 79 не е реален инвеститор, а трансакцията цели да заличи връзките между свързаните с Цветан Василев фирми, които държат акции в БТК, и кредитите за придобиването на телекома, отпуснати от КТБ.

Вчера КЗК съобщи, че не е получавала документи за намеренията на LIC33. Възможно е, понеже случаят е аналогичен като този със SHCO 79, новите кандидат-акционери да са решили да се обърнат директно към Брюксел за предстоящото придобиване. Дали е така, ще стане ясно във вторник, когато Луврие и партньорите му ще споделят с медиите плановете си за инвестиции в България.

Миналата седмица премиерът Борисов обяви, че активи на КТБ продължават да се разграбват и че накрая няма да останат пари за Фонда за гарантиране на влоговете и за всички останали кредитори на банката. Той намекна, че не е доволен от промените в собствеността и управлението на компании – клиенти на КТБ, като телекома и “Дунарит”. По команда на премиера парламентът прие експресни законови поправки, които ще позволят бързо назначаване на временни синдици в КТБ. Те ще могат да атакуват сделките с активи, свързани с банката, като искат от съда развалянето им. Синдиците, които трябва да бъдат назначени в близките дни, ще се заемат първо с мистериозните нови купувачи на БТК, съобщи вчера “24 часа”, цитирайки “високопоставен представител на парламента”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране