23.01.2015 | 17:15
Бум на шофьори без книжки в Кърджалийско
Вече дори не купуват фалшиви книжки, сядат зад волана дори ако преди са съдени и са с отнети свидетелства

Пътната полиция в Кърджали регистрира изключително висок ръст на разкритите шофьори без книжки, съдилищата са затрупани с дела срещу тях.

Вече дори не купуват фалшиви книжки, сядат зад волана дори ако преди са съдени и са с отнети свидетелства, стана ежедневие да попадаме на такива шофьори особено през тази зима, коментират полицаи. Според тях повечето нарушители са 20-30- годишни, единственият възрастен засега е на 72 г. Само за ден през миналия декември са спипани 8 водачи от Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково и Крумовград, тръгнали на път без да притежават документ.

В началото на януари т.г. също за един ден проверяващите се натъкнали на други 5 шофьори, като 4 от тях са били осъждани за същото нарушение преди това. Нарастващият брой на наглите с автомобилите предизвика и специализираната акция на Пътната полиция. Всеки ден се правят масирани проверки по пътищата в региона, проверяват се водачи с предишни нарушения и се пращат на съд. Много често на волана са гурбетчии, завърнали се от Европа с купена там кола, но натискат газта без свидетелство за правоуправление, казват полицаи.

В края на ноември м.г. 12 водачи са засечени на пътя без книжки, които са били вече осъдени за това, но в момента на изтърпяването на наказанието отново пътуват с автомобилите си. Започнати са досъдебни производства срещу тях.

През декември “уловът” на нарушители продължава с 8 образувани проверки и 2 досъдебни производства отново срещу рецидивисти, както и с 6 съдебни дела срещу неправоспособни шофьори. Пътните полицаи коментират, че ниските глоби и наказания, предвидени в закона, са една от причините за регистрирания бум на водачи без книжки. Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лева, при повторно – 1 500 лева, по закон автомобилът може да бъде отнет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране