26.02.2020 | 0:50
Бутафорията за 6 млн. лв. на Петя Аврамова пред пещерата Леденика се срути
Според експертите тунелът от стиропор е паднал заради лоши метеорологични условия

Рухна атракционен модул пред входа на пещерата „Леденика“, алармираха от Община Враца. Няма пострадали туристи, според bTV. Според експертите тунелът от стиропор е паднал заради лоши метеорологични условия.

Имало е обаче и пукнатини по конструкцията, които са основната причина. За тях многократно е била сигнализирана фирмата изпълнител.

Предприети са действия за възстановяване на атракцията за нейна сметка.

Преди време край пещерата беше изпълнен европроект за 6 млн. лв., който все още е в гаранция.

Атракцията е гордост на настоящия строителен министър Петя Аврамова като зам.-кмет на Враца в екипа на кмета Костадин Шахов. Бутафорията е построена по проект „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика-туризъм без сезони“, финансиран от ОП „Регионално развитие“ (ОПРР), а сумата, на която е сключен е 5 093 951.63 лв., като безвъзмездната помощ от ЕС е 4 865 742.60 лв., от които 15% са за сметка на държавния бюджет, а участието от страна на община Враца е 228 209.03 лв. Целта на проекта е да привлече повече туристи от страната и чужбина на територията на община Враца и по този начин да раздвижи икономиката в Северозападния регион.

Срещу тази сума атракционите са боядисан тунел от гипсокартон, гипсови статуи, амфитеатър и др., и са неизползваеми съгласно становище на Дирекцията за национален строителен контрол от 2015 г.

Паркът пред пещерата беше наречен от тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова „пълна бутафория“, а общината получи 200 хил. лв корекция заради него. Проверки имаше от ДНСК и прокуратурата, които за некачествено изпълнение, злоупотреби с европейски пари и др.

По неофициална информация обаче, приходите само от посещения носят около 250 000 лв. годишно в общинския бюджет. Тук не се считат оборотите на близката хижа и ресторанта, стопанисвани от бившия работодател на Аврамова Николай Коцев – бизнесмен и бивш депутат от МРРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране