08.03.2021 | 8:10
Бутафорна ли е крепостната стена в Созопол?
Районния съд в Бургас реши част от историческата крепостна стена да бъде съборена

Затворен ресторант в Созопол заради закрита гледка към морето срути 17-годишен проект за културно наследство, постави под съмнение как се харчат парите на Европа, настои бизнес срещу археолози и медии срещу съдия.

Това се случи за часове след решение на районния съд в Бургас реши част от историческата крепостна стена в Созопол, която бе възстановена по проекта Старинен Созопол да бъде съборена. Причината е, че попада в частен имот, а археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение. Според решението на съда, публикувано в официалната страница на институцията, крепостният зид „смущавал“ ползването на имота по предназначение, а именно – за сезонна кръчма и той „не бил длъжен да го търпи“.

Претенциите са за около 6.5 кв. м , част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от пари от ЕС.

„Това е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване ще го увреди“, е позицията на Община Созопол, изложена в делото, но написана от хората на Панайот Рейзи, докато той управляваше морския град.

В кориците на делото обаче е приложено и заключението на вещо лице, според което „на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане“.

Историческият комплекс „Южно крепостна стена и кула ” е създаден от Фондация „Созопол”. Нейният председател е Кирил Арнаутски. „Преди да се изпълни проектът са направени археологически проучвания и от тях е видно, че има основи, има запазен стар зид, така че няма как да е бутафорна стената”, казва той.

Точно обратното твърди созополчанинът Иван Манолов, собственикът на злополучния имот. Пред местния сайт Zonaburgas.bg той заявява, че зидът, който е издигнат в имота му, бил бутафория, там никога не е имало стена, а дядо му купил къщата от гръцка фамилия в първата половина на миналия век.

„Тук нямаше никаква стена, а къща- паметник на културата от 18-19 век! Тази стена е супер бутафорна и фалшива, с камънаци, взето от морето и пясък от дюните е правена. Тук имах едно заведение с масички на алеята, сега няма нищо, а тази стена ми скрива гледката към морето”, твърди Манолов, който се надява част по-скоро тя да бъде бутната.

В съдебното решение обаче такава категоричност няма. Там никъде не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, за да се открие цялостна панорама пред собственика на заведението или пък ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа.

В същото време решението е еднозначно – общината е осъдена да плати съдебните разноски на ищеца в размер на над 1 500 лева. Дали кметът на община Созопол Тихомир Янакиев ще обжалва на втора инстанция, не е ясно. В първото си интервю по слечая той по-скоро симпатизира на бизнесмена. Твърди, че тепърва предстои да се запознае с решението на съда.

„Аз мисля, че решенията на съда трябва да се спазват, но трябва да се запозная първо със ситуацията“, каза Янакиев, който е едва първи мандат градоначалник. По думите му става сума за дребен бизнесмен с малко заведение. „Човек от Созопол с малък ресторант, с който той си вадеше прехраната. Явно съдът е установил, че стената там е незаконно построена. После човекът си затвори ресторанта, защото явно не му е било икономически изгодно като има такава стена пред него“, коментира кметът.

В Созопол мненията на експертите са разнородни.

Едни са убедени, че на мястото действително е имало следи от крепостната стена, но слабо запазени, тъй като не било необичайна практика сред местни жители да пренасят камъни оттам през годините преди започването на реставрацията. Самият собственик на заведението пък не бил възложил пълни археологически проучвания, каквито са изисванията.

Други се притесняват, че разрушаването дори на малка част от стената и връщането до ниво оригинал ще наруши цялостния проектен силует на архитектурната забележителност.

Трети обаче се съмняват, че са съгласувани всички фази в проектирането на зоната.

А докато в Созопол се чудят дали стената е историческа или бутафорна, в Бургас медии отново настърнаха срещу съдията Калин Кунчев, излязъл с решението в полза на бившия ресторантьор. Те припомниха, че още през 2018 година са протестирали срещу него, а сегашното му решение е поредния скандал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране