21.10.2015 | 14:21
Бюджетният ни дефицит за 2014 г. се оказа 5.8%
Причината е вкарването на фонда за влоговете, изплатил парите в КТБ, в сектора "Държавно управление"

Бюджетният дефицит на България за 2014 г. не е обявеният предварителен от финансовото министерство 2.8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а 5.8 на сто, сочат нотифицираните от Европейската статистическа служба данни за дефицита и дълга на държавите членки на Европейския съюз за миналата година.

За страната ни посоченият дефицит е с 3 процента повече от изчисленото у нас, но това се дължи основно на промяната в секторното класифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).  До 2013 г. методологическите критерии на Евростат поставяха ФГВБ като единица, класифицирана в сектора на финансовите институции, без операциите по баланса му да оказват влияние върху дефицита на сектор “Държавно управление“.

Вече обаче фондът е част от сектор “Държавно управление“ и изплатените от него 3.7 млрд. лв. за гарантираните влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка променят съществено картинката с бюджетния дефицит. Още в края на миналата година беше ясно, че заради тези плащания недостигът в хазната ще надхвърли 4 процента при допустими 3 на сто според Маастрихските критерии, но сега обявените данни се оказват по-сериозни.

Въпреки постигнатия почти два пъти повече от разрешения дефицит, от Министерството на финансите смятат, че срещу страната ни няма да бъде задействана от Брюксел наказателна процедура заради свръхдефицит.

“Поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години. В недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер”, посочва се в съобщението на ведомството. То дава пример с неоткрити процедури срещу Люксембург, Финландия и Белгия, въпреки че са имали над позволения дефицит.

За тази година заложеният в бюджета недостиг е 3 процента, но според досегашните данни за изпълнението на приходите хазната ни дори е на излишък от 600 млн. лв., но предвид в сумата влизат и задържани вземания на бизнеса. С нарастващите разплащания в края на годината събраните в повече пари вероятно ще бъдат стопени. Според анализи на Института за пазарна икономика правителството има шанс да задържи дефицита в рамките на 2 процента през 2015 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране