04.07.2019 | 21:31
Че скъпо ли е 60-70 лeва за чадър, пита концесионер
Законово всичко е наред, твърди Министерството на туризма

„Понятието „скъп“ много се изкривява. „Скъп“ можем да наречем чадър на гръцки остров, където на първа линия с два шезлонга струва 100 евро. Чадърите на първа линия са 70 лв., а всички останали са 60 лв. Говорим за голям чадър с 4 дървени шезлонга от тиково дърво, с 4 броя кожени шалтета, дървена масичка и платът, който е на големия чадър, е специален, италиански, който предпазва от UV лъчите“.

Така коментира пред бТВ в четвъртък управителят и касиер на луксозния плаж „Каваци – Юг“ в Созопол Гавраил Казанджиев, който събира въпросната такса. Преди няколко дни в социалните мрежи се появи касова бележка с цена на шезлонг от 70 лв., която възмути много българи. Сега се оказва, че цената включва не един, а четири шезлонга плюс специален чадър.

По думите на Казанджиев често услугата се ползва от група туристи, на които, като си разпределят сумата, сянката им излиза много по-евтино. Друго предимство било, че срещу тази цена летуващите си плащат комфорт и пространство, стана ясно от изказването на Казанджиев пред бТВ. По думите в луксозните чадъри са вложени доста средства, а в близост има по-обикновени съоръжения, които са на цена от 30 лв.

От Министерството на туризма са се самосезирали и са направили проверка на плажа. Към момента единственото констатирано нарушение е недостатъчно голямата табела, указваща цените на плажните принадлежности.

„Документално всичко е наред, геодезистите са минали тази седмица, заснели са и после правим сравнение. Ако има проблем, ще има и глоба“, каза пред бТВ Николай Вълчев, експерт в МТ. По думите на държавните служители няма нарушение в това концесионерът да определи зони с по-висока цена на чадърите, стига да не се нарушава площта на зоната за свободно ползване.

Концесионери в района пък се оплакаха, че работят на загуба и са принудени да слагат по-високи цени, защото плащат висок наем на държавата. За плажа в Черноморец например, където ивицата е по-малка от 150 метра, наемателят плащал 120 хил. лв. на сезон.

Заради зачестилите оплаквания за цените на чадърите и шезлонгите министърът на туризма Николина Ангелкова свиква в четвъртък спешна среща с концесионерите и наемателите на плажовете. Често чадър с два шезлонга излиза по 30-40 лв. на ден, което също гони българските и чуждите туристи.

Преди ден от ведомството на Ангелкова обясниха, че високите цени се дължат на по-старите концесионни договори, в които няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг. В по-новите контракти обаче такъв лимит имало. Освен това от МТ уверяват, че непрекъснато правят проверки на плажните концесии и следят дали се спазва правилото 50% от плажната ивица да се ползва свободно.

Loading...
 • Ax каза:

  Xexexexexexexexexexexe

 • Анонимен каза:

  Xexexexexexexexexexexe

 • Анонимен каза:

  Зависи кой питаш дали е скъпо 70 лева за чадър, както и 30-40 лева,Българското море е за Богати Западни чужденци но и те не идват защотото никой никъде не плаща 20-40 евро за плаж.МасовияЧуждестранен Турист в България е с почти същите доходи като средния Българин, та и той не намира за забавно да го ограбват.
  70 лева за чадър е 12% от месечната заплата на среден Българин, хората отиват на море заради морето при чийто достъп са подложени на изнудване и грабеж.

 • оставете коментар

  МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
  Коментарите подлежат на модериране.
  Правилата за коментиране