04.07.2019 | 21:31
Че скъпо ли е 60-70 лeва за чадър, пита концесионер
Законово всичко е наред, твърди Министерството на туризма

„Понятието „скъп“ много се изкривява. „Скъп“ можем да наречем чадър на гръцки остров, където на първа линия с два шезлонга струва 100 евро. Чадърите на първа линия са 70 лв., а всички останали са 60 лв. Говорим за голям чадър с 4 дървени шезлонга от тиково дърво, с 4 броя кожени шалтета, дървена масичка и платът, който е на големия чадър, е специален, италиански, който предпазва от UV лъчите“.

Така коментира пред бТВ в четвъртък управителят и касиер на луксозния плаж „Каваци – Юг“ в Созопол Гавраил Казанджиев, който събира въпросната такса. Преди няколко дни в социалните мрежи се появи касова бележка с цена на шезлонг от 70 лв., която възмути много българи. Сега се оказва, че цената включва не един, а четири шезлонга плюс специален чадър.

По думите на Казанджиев често услугата се ползва от група туристи, на които, като си разпределят сумата, сянката им излиза много по-евтино. Друго предимство било, че срещу тази цена летуващите си плащат комфорт и пространство, стана ясно от изказването на Казанджиев пред бТВ. По думите в луксозните чадъри са вложени доста средства, а в близост има по-обикновени съоръжения, които са на цена от 30 лв.

От Министерството на туризма са се самосезирали и са направили проверка на плажа. Към момента единственото констатирано нарушение е недостатъчно голямата табела, указваща цените на плажните принадлежности.

„Документално всичко е наред, геодезистите са минали тази седмица, заснели са и после правим сравнение. Ако има проблем, ще има и глоба“, каза пред бТВ Николай Вълчев, експерт в МТ. По думите на държавните служители няма нарушение в това концесионерът да определи зони с по-висока цена на чадърите, стига да не се нарушава площта на зоната за свободно ползване.

Концесионери в района пък се оплакаха, че работят на загуба и са принудени да слагат по-високи цени, защото плащат висок наем на държавата. За плажа в Черноморец например, където ивицата е по-малка от 150 метра, наемателят плащал 120 хил. лв. на сезон.

Заради зачестилите оплаквания за цените на чадърите и шезлонгите министърът на туризма Николина Ангелкова свиква в четвъртък спешна среща с концесионерите и наемателите на плажовете. Често чадър с два шезлонга излиза по 30-40 лв. на ден, което също гони българските и чуждите туристи.

Преди ден от ведомството на Ангелкова обясниха, че високите цени се дължат на по-старите концесионни договори, в които няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг. В по-новите контракти обаче такъв лимит имало. Освен това от МТ уверяват, че непрекъснато правят проверки на плажните концесии и следят дали се спазва правилото 50% от плажната ивица да се ползва свободно.

4 коментара

  1. Анонимен каза:

    За вземащия е много малко бълха го е ухапала-как се изплаща Ферари?
    За даващияе ако отида на море , еще мога ли да си платя,хотела и храната с едно месечна заплата за 3 дни,и дали ще мога да си позволя да отида на плаж за 70 ЛВ за един ден? Дали ако отида на Бълграското черноморие да си стоя на басейна на Хотела? Или да отида за една седмица на Почивка в Гърция където мога да отида на плажа , да вечерам в ресторантии да се наслаждавам на почивката си? Или да сме подложени на постоянен стрес за две вечери на Българското черноморие? Разбира се че ще ходим в Гърция, Гръция е по бедна страна от България и цените им са за бедни хора, не като цените на морето в България като за Богаташите в България?

  2. Ax каза:

    Xexexexexexexexexexexe

  3. Анонимен каза:

    Xexexexexexexexexexexe

  4. Анонимен каза:

    Зависи кой питаш дали е скъпо 70 лева за чадър, както и 30-40 лева,Българското море е за Богати Западни чужденци но и те не идват защотото никой никъде не плаща 20-40 евро за плаж.МасовияЧуждестранен Турист в България е с почти същите доходи като средния Българин, та и той не намира за забавно да го ограбват.
    70 лева за чадър е 12% от месечната заплата на среден Българин, хората отиват на море заради морето при чийто достъп са подложени на изнудване и грабеж.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране