19.11.2023 | 11:24
Черен списък на некадърниците с фалирали фирми!
Регистърът на лишените от права мениджъри ще е електронен, но ще е само за служебно ползване

Държавата ще прави специален електронен регистър, в който ще се вписват управители, директори, членове на бордове и на надзорни съвети на фалирали фирми, ако са временно лишени от мениджърски права. Идеята на “черния списък” е да събере на едно място данните, да улесни проверките и провалилите се ръководители да не бъдат поставяни начело на други предприятия, за да не докарат до банкрут и тях, пише “Сега”.

В регистъра няма да бъде поставян абсолютно всеки шеф на изпаднало в несъстоятелност предприятие, а само “тежките случаи” – например когато става сума за управител, директор или контрольор на дружество, което е било прекратено заради фалит през последните две години и е оставило след себе си неуредени дългове.

В черния списък ще влизат и началници на фирми, които са били лишени от мениджърски права, защото са били уличени, че не поддържат в складовете петролни резерви по силата на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти,

Регистърът ще бъде изграден и поддържан от Агенцията по вписванията, която е администратор и на други важни бази данни – Търговския и Имотния регистър, БУЛСТАТ, регистъра на “брачните договори”.

Създаването му не е българско хрумване, а е задължение на всяка държава от ЕС. Има европейска директива, която изисква от членките на Евросъюза да си обменят в реално време информация за мениджъри, лишени от права, така че например ако някой директор е съсипал фирма в България, да не може да си намери работа в друг борд или надзорен съвет в Германия, Полша, Гърция или другаде.

Достъп до регистъра обаче няма да е свободен, той ще е само за служебно ползване. Агенцията по вписванията ще дава безплатен достъп до данните на съдилищата, прокуратурата и на други органи, които ще бъдат определени със закон. Хората, заемали постове в директорски, управителни, контролни съвети, и канещи се да седнат в шефско кресло, също ще могат да получат информация дали не фигурират в регистъра, а също и по силата на какви какви документи са били вписани и за какъв срок нямат право да заемат мениджърски позиции.

Уредбата на бъдещия регистър е в проект за допълнение на Закона за Търговския регистър. Проектът, подготвен от Министерството на правосъдието, в момента е на фаза “обществено обсъждане”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране