28.12.2018 | 0:22
Черна гора гони сръбски свещеници
СПЦ създава напрежение на Балканите, твърди черногорският президент Джуканович

Над 50 свещеници, монаси и монахини, както и членове на свещенически семейства от Сръбската православна църква (СПЦ) остават без разрешение за пребиваване в Черна гора. На около 30 от тях вече е даден едномесечен срок за напускане на страната, като от останалите се очаква да направят същото, каза протойерей ставрофор Велибор Джомич.

Заповедта на Министерството на вътрешните работи на Черна гора, с която се отказва гостоприемството на повече от 30 чуждестранни свещеници и монаси в една от четирите епархии на Сръбската православна църква в Черна гора, е продължение на незаконните действия по преследването на свещеничеството и монасите, каза Джомич за „Политика“. Той оцени, че такова решение на черногорското Министерство на вътрешните работи не е правно, а по-скоро политическо, като добави, че всички жалби са отхвърлени.

Преди броени дни черногорският президент Мило Джуканович в интервю за държавната телевизия в Подгорица РТЦГ обеща „държавата да се включи в разрешаването на проблема с автокефалността на Черногорската православна църква“.

„Сръбската православна църква подкопава независимостта на Черна гора. Поради тази причина ние трябва да се противопоставим чрез автокефалността на Черногорската православна църква“, каза той.

Преди няколко месеца Джуканович открито обвини Сръбската православна църква и нейния патриарх Ириней в създаването на напрежение на Балканите. Коментарът на Джуканович дойде след изявлението на Ириней, в което той сравни „положението на църквата в Черна гора с това по времето на турското робство и по времето на фашизма“.

„Не съм изненадан, че той (Ириней, бел.ред.) не се разграничи от това свое твърдение. Той за пореден път доказа, че Сръбската православна църква е основният фронтмен на великосръбския шовинизъм в региона и в Черна гора. Тя е ударният юмрук на идеолозите за Велика Сърбия и имперските интереси на Русия на Балканите. Всичко това трябва да се следи много внимателно от черногорската държава в предстоящия период“, предупреди Мило Джуканович.

Според него в момента отново се е задействала пропагандната машина в Белград срещу Черна гора, както това ставаше през 90-те години на миналия век. Това е продиктувано поради преговорите между Косово и Сърбия, от една страна, и използването на сърбите в Черна гора, от друга, смята държавният глава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране