02.07.2020 | 22:00
Чешки милиардер от чата на Божков влезе в ПИБ
Банката обяви, че успешно е увеличила капитала - ББР влиза с 18,35%, чешката Valea Foundation - със 7,87%

Държавната Българска банка за развитие и Valea Foundation са заплатили акциите по последната емисия ценни книжа и така Първа инвестиционна банка успешно увеличи капитала си. Това съобщиха днес официално от българския трезор, като крайният срок бе утре.  Така ББР, тоест държавата, става акционер в ПИБ с 18,35%, а Valea Foundation – със 7,87%, става ясно от съобщението.

Любопитното е кой е частният инвеститор, защото за участието на ББР и държавата се знае от деня на провеждането на търга, като действието бе мотивирано с изпълнение на критериите България да покрие критериите за т.нар. чакаля за Еврозоната – механизма ERM II.

От ПИБ разказват за новия си акционер така:

Valea Foundation е семейна фондация на г-н Карел Комарек.

Valea Foundation има многобройни инвестиции в Европа и САЩ. Г-н Карел Комарек, Чехия, е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа.

От декември 2017 г. г-н Комарек също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон.

Карел Комарек освен това обаче е чешкият милиардер – собственик чрез холдинга KKCG на най-голямата лотарийна компания в Европа – Sazka Group. Името й изплува в български контекст покрай бизнесмена, понастоящем обвиняем, издирван и пребиваващ в Дубай Васил Божков. Sazka Group бе спомената от Божков като голям външен инвеститор, който е искал да купи мажоритарен дял от лотариите му у нас миналата есен. Божков отказал и твърди, че финансовият министър Владислав Горанов заявил, че бизнес можел да се прехвърля на „посочен от нас субект“.

В последствие от Sazka Group частично потвърдиха, че са имали интерес към лотариите в България, като са подали необвързваща оферта. От компанията бяха допълнили пред „Хоризонт“, че не са имали възможност да видят никакви договори, свързани с „Националната лотария“ на Васил Божков и не се е стигнало до обичайната подробна проверка на потенциалната собственост и на продавача. И че са имали сериозни притеснения относно регулациите в хазартния сектор у нас.

Чешкият бизнесмен обаче влиза в българската банка чрез семейната фондация. Според класацията на Forbes състоянието на Карел Комарек възлиза на 3,6 млрд. долара. 51-годишният милиардер започва да се занимава с бизнес през 1990 г. – в областа на петрола и газа. През 2010 г. стартира собствена инвестиционна група. Към момента холдингът KKCG инвестира в бизнеси, свързани с развлечение, информационни технологии, имоти, биомедицина. Основава Sazka Group през 2016 г. и бързо се превръща в най-големият собственик на лотарии в Европа.

Ето какво още съобщават от ПИБ:

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, каза г-н Пол Шмид – Член на Борда на Valea Foundation.

Към 02 юли 2020 г. Fibank увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

Fibank продължава да изпълнява своята стратегия за кредитиране на малки и средни предприятия и частни лица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране