14.04.2016 | 22:41
ЧЕЗ поиска бомбастично поскъпване на тока с 21%!
КЕВР ще реши дали да отрази искането на дружеството

Увеличение с 21% на дневната тарифа за тока искат от ЧЕЗ. Това стана ясно от публикуваното ценово предложение на дружеството, което обслужва Западна България. Исканото повишение на нощната тарифа пък е с 22%. Според предложението на ЕВН, което обслужва Югозападна България, е необходимо повишение на дневната тарифа с 2,3% и на нощната тарифа с 3,5%. В предложението на ЕНЕРГО-ПРО, чийто клиенти са на територията на Североизточна България, е включено средно увеличение на крайната цената на тока за бита с 2,92%, съобщава Дарик.

Предложенията на ЕРП-тата се разглеждат от КЕВР, като Комисията решава дали да отрази исканията на дружества в цената на тока, дали да има нови цени и какви да са те. Промените започват да действат от 1 юли.

От ЧЕЗ поискаха 21% увеличение на дневната и 22% на нощната тарифи, стана ясно от публикуваното им ценово заявление на страницата на КЕВР. Сред мотивите са необходимите приходи, които да осигурят нормалното функциониране на електроразпределителната мрежа в Западна България и качествената доставка на ел.енергия за половината от страната, обясни Маргарита Насева от ЧЕЗ.

“С това ценово предложение ние се надяваме да бъде коригирано една неизправност, която продължава с години. Това е ощетяването на едни клиенти за сметка на други. Никой бизнес не може да продължи да работи дългосрочно на загуба. Цената, на която ние продаване на битовите клиенти нощната енергия всъщност е много по-ниска от тази, на която купуваме. В момента компаниите ни губят от всеки киловатчас, който продават по нощна тарифа, от непризнаването на разходите ни и от непризнаването на пълния размер на технологичния разход”, заяви Насева.

На сайта на енергийния регулатор не са публикувани ценовите предложения на другите две ЕРП-та. ЕВН, което обслужва територията на Югозападна България, оповести своите предложение с прессъобщение преди месец, като обосновава исканите повишения на дневната тарифа с 2,3% и на нощната тарифа с 3,5% с нужните на дружеството средства за инвестиции в мрежата.

В предложението на ЕНЕРГО-ПРО, чийто клиенти са на територията на Североизточна България е включено средно увеличение на крайната цената на тока за бита с 2,92 %. От дружество допълват, че по-голям дял в промяната има цената на нощната тарифа. Предстои предложенията на ЕРП-тата за цената на тока, както и на други участници по мрежата като НЕК, ЕСО и други, да бъдат разгледани от КЕВР. Окончателното решение ще има ли промяна и каква в цените на тока, енергийният регулатор трябва да вземе в края на юни, а те ще влязат в сила от 1 юли.

Междувременно от ЕВН съобщиха, че клиентите им в Югоизточна България ще получат по две фактури през май или юни. Сметките ще бъдат за различен период и ще са за едномесечно потребление. Причината за това е промяната в сроковете на фактурите.

Петър Костадинов от ЕВН обясни, че така клиентът ще плаща максимално близо до момента на потреблението си, а не както е сега почти месец по-късно. Затова и се налага новият график, който ще влезе през периода май-юни, което означава, че майската фактура ще излезе по-рано за някой, а за други ще е юнската сметка.

От дружеството подчертават, че фактурите отново ще са 12, просто заради промените клиентите им ще получат сметките за два периода в един месец. Избраният период за промяната е когато потреблението е най-ниско, а ако клиент пропусне срока за втората фактура, няма да бъде изключван или да му се начисляват лихви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране