25.10.2019 | 12:58
ЧЕЗ съди България заради решенията на КЗК
"Завършването на продажбата на български активи в такава непредсказуема среда е голямо предизвикателство"

“ЧЕЗ Груп”, собственик на “ЧЕЗ България”, обмисля възможността да заведе иск срещу България в международен арбитраж, заради поредния отказ на Комисията за защита на конкуренцията да позволи придобиването на българските активи на дружеството.

Вчера следобяд антиномонополната комисия обяви, че забранява сделката по прадажбата на ЧЕЗ на застрахователния гигант “Еврохолд”. Основният аргумент на КЗК е, че купувачът, който е собственик на “Евроинс”, предлага застраховки на “ЧЕЗ Трейд”, който търгува на енергийната борса. Това е вторият опит за продажба на ЧЕЗ, който КЗК спира – преди това същото се случи и с кандидат-купувачите от “Инерком” на Гинка Върбакова.

Последвалата позиция на чешкото дружество, изпратена до Нова, е доста остра и обвинителна.

“Еврохолд” е призната международна компания с рейтинг на Fitch. Това е най-голямата българска публично търгувана компания, акциите й се търгуват на Софийската и Варшавската фондова борси, емитира облигации на Ирландската фондова борса в Дъблин и подлежи на редовен контрол от страна на надзорниците на финансовите пазари. Въпреки това българската държава блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път, въпреки факта, че “Еврохолд” е уважаван международен инвеститор и все още не е активен в енергийния сектор. Завършването на продажбата на български активи в такава непредсказуема среда е голямо предизвикателство”, пишат от ЧЕЗ в Прага.

Компанията-майка на българското ЕРП е категорична, че е готова да използва всички законни средства за защита и прилагане на правата си. “Ще планираме следващите си стъпки, когато се запознаем напълно с обосновката на решението на Българското антимонополно ведомство. Ще разгледаме възможността да използваме правни средства срещу решението на антитръстовия орган или да подадем иск в международен инвестиционен арбитраж.”

От компанията допълват, че процесът по продажбата на българските активи остава отворен за широк кръг заинтересовани страни и обещават, че той ще продължи да се води прозрачно, рофесионално и в съответствие със съответното законодателство.

Остра позиция дойде за решението на КЗК дойде и от компанията-купувач.. В силно ирочнино съобщение “Еврохолд” благодарят на комисията за “усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок – 10 работни дни”.

“Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове”, допълват от там.

Бързането на КЗК

Решението за забрана на сделката, съобщено вчера, беше взето изключително бързо – само за 10-на дни – на фона на обявеното от самата КЗК задълбочено проучване на сливането. Според Закона за защита на конкуренцията антимонополният орган има цели 4 месеца, в които да извърши своите проверки. Още повече, че от “Еврохолд” изпратиха допълнителни документи в комисията, за да покажат, че имат право на придобиването.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. По същество може да се приеме, че решението на КЗК има шанс да падне в съда, защото бързото производство на антимонополния орган може и да е нарушило буквата на закона. В закона за защита на конкуренцията е записано, че когато КЗК предприеме задълбочен анализ на конкретна сделка, всяко заинтересовано лице може да представи информация или становище относно ефекта на концентрация върху конкуренцията на съответния пазар в 30 дневен срок. Очевидно – този срок още не е изтекъл.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране