15.01.2015 | 8:27
Чистка във фирмите на Министерство на икономиката!
Сред новоназначените кадри имат активисти на партиите от управляващата коалиция

Масови смени в ръководствата на фирми с държавно участие са предприети от Министерството на икономиката в средата на декември месец 2014 г. Това става ясно от промените, които вече са вписани в Търговския регистър.

Сред новоназначените кадри имат активисти на партиите от управляващата коалиция и представители на аматьорски футболни клубове.

На 8 декември на мястото на Валери Андреев в Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони“ е назначен 30-годишният Николай Ценков, който има участие в няколко асоциации за обучение по право и социални дейности. Ценков дори е избран за председател на Съвета на директорите, в който влиза и главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров. НК „Индустриални зони“ е специализирана в изграждането на индустриални паркове и центрове за иновации. Компанията има за цел подпомагане притока на преки чуждестранни инвестиции, става ясно от сайта й. Действащи Индустриални зони има във Видин, Русе и Свиленград. Планира се изграждането на Индустриални зони и в Божурище, Бургас, Варна, Карлово и Телиш, Плевенско.

На 13 декември е извършена смяна и в Съвета на директорите на „Кинтекс“, която е ключов производител и износител на военна продукция. На мястото на Христо Георгиев е назначена Дора Ирикова. Справка в Търговския регистър сочи, че Ирикова има участие в компаниите Рубин груп и Бояна клуб. В двете фирми като съдружник е вписан и Чавдар Чернев. Името на Чернев се свързва с учредяването на сдружение ГОРД на настоящия депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев.

На 13 и 15 декември икономическият министър извършва последователно смяна в Съвета на директорите и на Института по маркетинг. На мястото на Алекс Орешков и Христо Христов са назначени Любомир Ковачев, заместник-председател на СДС – София, както и Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката, член на партията на вицепремиера Меглена Кунева в Русе и доскорошен служител в Регионалния инспекторат по образованието. Не е ясно дали Лукарски е съгласувал назначението на заместник-министъра на икономиката в ръководството на Института по маркетинг с премиера. В предишния мандат на ГЕРБ Борисов забрани участието на членовете на политическите кабинети в бордовете на държавните дружества.

На 15 декември, Божидар Лукарски е освободил Николай Дончев от Съвета на директорите на единствения държавен производител на мляко и млечни продукти „Ел Би Булгарикум“. В ръководството на компанията са назначени трима представители на Министерството на икономиката. Това са Слави Павлов, активист на младежката структурата на ГЕРБ в Плевен и състезател по кросфит, проф. Петър Славейков, декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който е бил предложен от ВМРО, както и 30-годишният Еркант Раиф, адвокат от Хасково и нападател в местния отбор по мини-футбол „МК Галакси“.

На 19 декември заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева освобождава Захари Даскалов и Христо Христакев от Съвета на директорите на НИТИ. На тяхно място са назначени Юлиян Леков, член на ръководството на СДС, областен управител на София в мандата на служебния кабинет „Близнашки“, както и Кънчо Папазов, бизнесмен от Казанлък и президент на местния футболен клуб „Розова долина“. Създаденото през 1962 г. държавно предприятие НИТИ е производител на продукция с военно предназначение – противотанкови мини, взриватели, стрелково оръжие.

На 29 декември, заместник-министърът на икономиката Любен Петров, който е заместник на Лукарски и в СДС, сменя ликвидатора на Стопански търговски комплекс. На мястото на Владимир Цачев е назначен Венелин Петров, който е заемал различни ръководни постове на общински дружества във Враца.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране