12.01.2021 | 1:18
Чудо! Банките ни въведоха такса за откриване на депозит!
За си наемеш сейф – чекмедже излиза по-евтино от срочен влог

Една кофа мастило изписахме за подскоците на банковите такси, но такса за откриване на депозит трудно можехме да си представим. Какви ли не чудеса се случват в света на парите. Искаш да оставиш парите си на срочен депозит в банка и то при нулеви лихви, а тя ти иска да й платиш предварително за „складовите” й разходи.

Може да се окаже, че да си наемеш сейф – чекмедже, излиза по-евтино от срочен влог.  Да плащаш за да си държиш парите на депозит бяхме чели, че се случва в Швейцария, но като се знае какви хора и компании депозират парите си там, обяснимо е, че залагат първо на сигурността. У нас този модел е нов и тепърва ще стане ясно дали той ще обърне тенденцията на непрестанно растящата депозитна маса в банките.
Нека да започнем с най-фрапиращия пример. Австрийска банка работеща у нас изисква 2000 лв., ако фирма желае да дeпозира над 200 хил. лв. на срочен депозит, независимо от срока му. Това показва проста сметка. В тарифната таблица на банката е записано, че при депозит над 200 хил. лв. юридическите лица и едноличните търговци й дължат 1% от сумата. До 200 хил. лв. е пълна евтиния – таксата за откриване на левов влог е 50 лева за и 50 евро за такъв в евро.

Банката е доста по-милостива към физическите лица. От тях  иска 20 лева или съответно 20 евро за депозити до 200 хил. лева.

Загадка обаче е цената на депозита за суми над посочената граница. На сайта на банката пише „по договаряне”. Попитахме какво значи това и дали се спазва логиката като при фирмите за по-големите суми и таксата да е по-голяма, но от трезора ни отговориха да отидем в офис и там да се пазарим. По телефона такива неща не обсъждали, пък и това бил въпрос на лични отношения между банката и клиента.
Предложиха ни по-изгоден, според тях, вариант – разплащателна сметка. Откриването й струва 5 лв. или съответно 2 евро. При нея обаче има месечна такса за обслужване, която е 3.50 лв. или 2.50 евро. Сметката показва, че при този вариант за година ще похарчим около 30 евро или 60 лева.

Половин дузина банки проверихме за такава практика. Оказа се, че те все още не са в крак с модата и не щавят клиентите си допълнително.

УниКредит Булбанк например не изисква такса нито за откриване, нито за поддръжка, нито за закриване на срочен депозит.

На сайта на Пощенска банка пише, че банката не изисква такси при откриване на влог и внасяне на суми по него. Срочният депозит е без такса за откриване и теглене на падеж.

ОББ не иска такси за откриване, закриване и поддържане на срочен депозит. За стандартния си депозит ЦКБ не изисква такси за откриване, закриване и поддържане.

Чавдар Цолов, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране