02.10.2020 | 13:35
ЧУДО! Борисов е разпитан по „Барселонагейт“
Испанските власти не отговорят на българските по случая, пише прокуратурата до евродепутати

През последните две години прокуратурата работи безпрецедентно  за най-новата българска история след 1989 г. срещу престъпността и за налагането на върховенството на закона. Това отговаря зам.главния прокурор Даниела Машева на въпросите на евродепутатите от в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Бойко Борисов бяха поканени за изслушване в групата на 28 август, но и двамата изпратиха заместници. Но евродепутатите пратиха допълнителни въпроси. От прокуратурата отказаха да предоставят, но самата група е качила на сайта си кореспонденцията с българските власти.

Прокуратурата твърди, че са образувани редица дела срещу голям брой висши държавни служители за извършени от тях корупционни престъпления, включително министри, зам.-министри, депутати, кметове на общини и областни управители. „Трябва да се отбележи, че за първи път от 1989 г. насам са повдигнати обвинения и съдът е наложил мярка за неотклонение задържане под стража на министър и заместник-министър от правителството“, пише в отговорите. И се сочат министърът на околната среда и водите Нено Димов (който е от квотата на ВМРО в управляващата коалиция) и Красимир Живков – заместник – министър на околна среда (ГЕРБ).

Отговорност се търси и от някои от най-богатите български граждани, чието имущество е придобито по престъпен начин и за които отдавна битува мнението, че са недосегаеми за правосъдието, пише в отговорите. След това се изреждат Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и банкерът Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.

Прокуратурата твърди още, че е атакувана заради засегнатите икономически интереси, включително и от медиите. Твърди се, че има информация за връзките на гражданското движение БОЕЦ с Цветан Василев. Затова може да се „направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са по принцип мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“, сочи Машева от името на държавното обвинение.

„Също така беше установена връзка между олигарха Васил Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства, и организацията на част от протестните действия, насочени към радикализация и оскверняване, включително чрез използване на насилствени действия, на справедливите искания на протестиращите български граждани“, пише прокуратурата. И обяснява как сама е разпространила записи на „разговори на Божков с български политици и журналисти, които показват как той дава конкретни указания за поведението им, което има за цел пряко да засегне независимост на съдебната власт, по-специално на главния прокурор“.

„Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране