27.04.2020 | 12:49
Covid-19 – „Политспартакиада-2020“ или държавно риалити в стил „1984“
Борисов и министрите му се държат непоследователно. Масово "крадат" идеи и предложения на ВМРО, представяйки ги за свои. Гръмките НОЩ-ни брифинги всяват паника сред хората

Внимателно наблюдавам процесите на взимане на решения в ситуация на извънредно положение и констатирам няколко доста тревожни тендeнции.

Управляващите, в лицето на ГЕРБ, или нямат нужната експертиза или са толкова пренавити, че това е звездният им миг да привлекат мощна електорална подкрепа, каквото имаха при избирането им за първия мандат. Има и трета хипотеза – някой е прочел „на тагъдък“ 1984 на Оруел и е решил да филмира държавата, при недописан сценарий. Друго обяснение за решения, които днес се взимат, утре се отменят, после се връщат преработени, представят се в една светлина на среднощни или ранни сутрешни пресконференции, после се разписват в документи по съвсем различен начин, честно казано нямам. Май до сега единствено теорията на Доналд Тръмп за инжектирането на дезинфектанти, води пред министерските гръмки НОЩ-ни (Национален оперативен щаб) брифинги, които водят до паника и страх сред хората.

Бойко Борисов и неговите министри се държат непоследователно. Лошото е, че не го правят в хола пред домашния си телевизор, докато ръководят собственото си домакинство, а го правят в Министерски съвет и Народното събрание, докато управляват цяла държава. Заблудата, че КПД-то е право пропорционално с броя появявания на екран, вече започна да се обръща срещу щаба и кабинета.

Направих си труда да намеря всички публично заявени мерки от политическите партии и без особено учудване, установих и друга неприятна тенденция. Единствено добрите предложения за преодоляване на икономическата криза, за чийто пик управляващите мълчат, идват не от ГЕРБ, а от малкия коалиционен партньор ВМРО.

Мандатоносителите обаче се държат девиантно и първоначално се правят, че не чуват нищо, а след това шумно обявяват мерките за за свои. Нещо повече – ако въобще преодолеят мегаломанского си его и признаят, че нещо наистина полезно идва от друга политическа сила, то те признават това само на ДПС. Тук се сещам и за една поредица законопроекти, гласувани в колаборация с етническата партия в ущърб на патриотите, чиито основен противник са именно ДПС.

Добрите решения за кредитната ваканция, за лихвите по кредитите, за специалния фокус към туризма, ресторантьорството, възможността държавата и общините да освобождават от наеми засегнатите хора и фирми, за квотата български продукти в хипермаркетите, за поощряване на земеделските производители, за отварянето на пазарите, за отварянето на парковете и планините, за затварянето на гетата още преди месец и т.н., реално за първи път се появиха в публичното пространство с позиции на ВМРО и/или изявления на заместник-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов.Проследявайки обаче информационния поток хронологично, се оказва че те първо са напълно игнорирани, а след няколко дни или седмици са изнесени като мерки на правителството, презентирани от самия Борисов или от Дончев, Горанов или Ананиев – все министри на ГЕРБ.

И даже вчера с интерес проследих забавния брифинг преди режисьорската предпремиера на „отварям парковете“, където изведнъж беше обявено, че ин витро процедурите се разрешават. Та се зарових и в тази сюжетна линия и без грам изненада установих, че два дни по – рано за това е призовал депутат от ВМРО, акушер-гинеколог. Обаче на входа на Южния парк това не беше споменато, както и неоспоримия факт, че пръв за коридори за разходки заговори Каракачанов в свое интервю преди около 2 седмици. Тогава той и депутатите му, повдигнаха и темата за вилите на хората, за домашните стопанства и затова, че е редно хората да имат възможност да ходят там. Отново категорично отхвърлено от щаба предложение, което отново вчера се прокрадна като възможност, изговорена обаче отново от Борисов.

И в този контекст проверих още няколко неща. Някъде към събота, по време на поредното премиерско риалити, Борисов започна да повдига темата за предсрочно прекратяване на извънредното положение. Доста ме изненада тази реплика, която очевидно не е просто случайно изпусната, защото беше повторена няколко пъти. Изненада ме, не защото съм привърженик на полицейщината, а защото именно депутатите на ГЕРБ при гласуване на удължаването до 13 май, бранеха в пленарната зала тази премиерска приумица с цената на всичко, дори и на заплатите си. А всъщност техният коалиционен партньор ВМРО предложи стъпаловидно удължаване, като първоначално това да стане до края април и след това да се правят анализи има ли нужда от ново. И сега, приближавайки 30.04, отново мандатоносителите започват да повдигат темата, като се отричат от собствената си теза, облечена в закон.

И тъй като не пиша в хронологичен порядък ще завърша с още една идея на войводите, която беше отхвърлена от ГЕРБ при първото гласуване на извънредния закон на 13 март. Още в първия пакет, който беше представен на медиите, ВМРО посочиха свое старо предложение за борба със спекулата, при което да има проценти възможна надценка на определени стоки за определен период. Не съм икономист, но като потребител, на мен това ми прозвуча разумно. ГЕРБ обаче изненадващо, в последния момент вкараха в закона не предложението на коалиционния си партньор, а на БСП. Което беше определено дори от техния президент като вредно за икономиката и отхвърлено при ветото.

И нещо съвсем ново от коалиционното състезание – НФСБ са внесли в парламента искане за промени в извънредния закон, които ВМРО предложиха още преди един месец – ваучери за почивка в България. Не зная как точно работи тази коалиция, но плагиатството явно е вътрекоалиционен спорт.

Няма как на фона всичко констатирано до тук, да не си задам въпроса кому е нужна тази политическа спартакиада, в която са се впуснали ГЕРБ и защо така истерично заобикалят дори споменаването на ВМРО, с които уж управляват? Толкова голяма хапка ли се оказаха воеводите за вечния сървайвър Борисов? Но може би фактите не им харесват. „Атака“ вече са в историята, НФСБ, колкото и да се стараят да яхват възхода на партньорите си, се борят да стоят поне над прага от 1%. Докато ВМРО се държи стабилно и даже набира електорална скорост. А всъщност именно ГЕРБ биха имали изгода от силна партия, която да громи и да взима от електората на основната опозиция в лицето на БСП.

Каква е причината ГЕРБ да бягат дори и от журналистически въпроси за предложенията на ВМРО, може би е редно да се изговори на коалиционен съвет между тях си. Но е важно да се знае, че да управляваш държава не е като да преписваш от другарчето по чин. В политиката оценката 1 за прецакване на госпожата не съществува и не се дава от един човек. Оценката я дават тези, които днес са превърнати в заложници на риалитито „Извънредно положение“, по интерпретации върху Оруел, под ръководството на режисьор, който не е запознат с мизансцена.

Дарина Георгиева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране