31.01.2019 | 12:43
„Да посягаш на министъра по този грозен начин, означава да посягаш на цялата култура“
Боил Банов обяви, че БСП са взели подправен записи от "едни изнудвачи", за да хвърлят помия

Министър Боил Банов обяви, че от БСП са взели подправени и нагласени записи от едни изнудвачи, за да хвърлят помия по него. И разкри кои според него са изнудвачите. Това стана тази сутрин в ефира на Нова тв – ден след като депутатката от левицата Елена Йончева и партията й разпространиха записи, за които се твърди, че са от кабинета на Банов от 2016 г., когато той бе зам.-министър на културата.

Според социалистите става дума за нареждания на Банов как да се „спестят“ над 700 000 лв. неустойки за забавени дейности на изпълнителя на ремонта на Ларгото в центъра на София. Министърът още вчера отрече обвиненията и обяви, че е готов да подаде оставка. Прокуратурата се самосезира и започна незабавна проверка, а от ГЕРБ застанаха твърдо в защита на Банов.

„Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. Но много лошо удари в мен, защото аз не съм точно политик, експанзивен съм и не съм се научил да гълтам такива неща”, коментира Боил Банов пред Нова тв.

Той допълни, че цялата информация, която има по казуса с ремонта на Ларгото, ще предаде на прокуратурата.

„Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държава. Да посягаш на министъра на културата по този грозен начин, означава да посягаш на цялата култура”, каза още Банов.

И назова поименно и кои според него са изнудвачите и къде са в момента – в Министерството на образованието:

„Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, други – отвън. И така печелят проекти“, заяви министърът.

По думите му това са Ангел Ангелов и Иво Костов. Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Въпросните хора в момента били в Министерството на образованието, твърди Банов. Бившият министър на културата Вежди Рашидов, чийто заместник бе Банов, имал съмнения за това, че „чрез изтичане на информация и подставени лица партньорът на Ангел Ангелов печелел проекти”. Такива подозрения обаче трудно се доказвали.

„При мен действат през трети лица. Изпращат ги, за да ми кажат, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията”, разказа настоящият министър на културата.

И отново повтори, че разпространеният от БСП запис е „подправен, нагласен и тенденциозен”.

Преди ден Банов назова само името на Ангелов, а на свой ред през бТВ този човек обяви, че ще си търси правата в съда. Министърът също обяви вчера, че ще се консултира с адвокати как да защити името си със завеждане на дела.

По думите на министъра проектът за Ларгото е „добре изпълнен и законосъобразен”, въпреки че се случил доста трудно.

Министърът каза още, че оставката му може да се счита за депозирана. Но е получил подкрепа от премиера Бойко Борисов, който го посъветвал „да не се предава”.

„Само питам на мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата”, не скри емоциите си Банов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране