10.09.2019 | 14:02
Дайнов: Ако ГЕРБ загуби София, ще се разпадне и всеки ще иска да им тегли по един шут
За пръв път от доста време всички хора в България надушват, че този път ГЕРБ може да бъде пробит на много места, но най-емблематично в София

Проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: На фона на политически ограничения, руската управляваща партия „Единна Русия“, която подкрепя президента Владимир Путин, понесе силен удар на местите избори в Москва и изгуби около една трета от местата си в Думата. Кандидатите на властта в страната обаче спечелиха частичните местни избори в 16-те региона, където се избираха губернатори. На предизвикващата разделение в българската нация дата 9 септември в Руския културно-информационен център в София бе открита предизвикалата остра и негативна реакция на българското МВнР изложба, която трябваше да се нарича „Освобождение“, но бе променена на „На път към победата“. В късния следобед дойде информацията, че с обвинение за шпионаж е арестуван бившият главен редактор на вестник „Дума“ и активен русофил Юрий Борисов, а най-голямата неправителствена проруска организация у нас – Национално движение „Русофили“, на която той е бил заместник-председател, е разследвана от Специалната прокуратура. Тези три сюжета бележат началото на седмицата и попадат в иначе нажежената атмосфера на кампанията за местните избори. Падат ли съмнения за руска сянка върху задаващите се у нас местни избори? От този ъгъл предлагам да тръгне разговорът ни с политолога
Могат ли да бъдат търсени паралели най-напред в атмосферата и предхождащите ги събития от провелите се частични избори в Русия и предстоящите местни избори в България?
Евгений Дайнов: Е, засега при нас нямаме отказ от регистрация на опозиционни кандидати, нямаме хора, протестиращи по улицата срещу това, и нямаме бити и арестувани, и осъдени на по пет години. Така че засега тук някак си доста по-цивилизовано вървят нещата. Но ще има паралел, като видим резултатите. Защото ГЕРБ ще ги заболят тези резултати, както в момента в Русия хората на Путин се правят, че нищо не е станало, но от тези загуби ги заболя. Мисля, че това ще бъде паралелът в крайна сметка.
Водещ: Арестът на бившия главен редактор на вестник „Дума“ и активен русофил Юрий Борисов съвпадна с датата 9 септември и откриването на изложбата в Руския културно-информационен център. Как да ги разглеждаме?
Евгений Дайнов: Тук нямаме, знаете ли, една такава операция триангулация. За да триангулираш, да видиш едно нещо къде се намира евентуално, трябва да имаш поне две точки, които знаеш, къде са. А ние знаем, че този човек – Юрий Борисов, е привлечен. Май още не е обвинен. Нямаме второ знание, от което да можем да изкараме хипотеза, но да видим какво знаем. Знаем няколко неща – първо, че управляващата върхушка в България не действа нито принципно, нито законно. Те винаги търсят някакъв интерес – партиен или финансов. Затова всичките тези неща с арести и гръмки дела – те се провалят и са политически игри. А Гешев, който провежда тази операция, в много по-голяма степен е склонен да играе политически игри, а не да следва правосъдието, отколкото дори Цацаров. Събираме тези две неща заедно и си казваме следното – в ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, емблемата й – там, откъдето тръгнаха, се правят някакви политически игри да не бъде тази загуба много болезнена или да не се случи изобщо. Това мога да ви кажа отсега. Но по-нататъшни факти трябва да видим – дали на този Юрий Борисов ще му бъде повдигнато обвинение. Ако не бъде повдигнато, ще знаем, че това е опит за мобилизиране на т.нар. градски десен глас в София. Да си кажат – а бе, Бойко Борисов може да е всякакъв, може да прави всякакви зулуми, обаче поне не е комунист – което градските хора в София често са склонни да си мислят, забравяйки, че той е бил 13 години член на БКП. Това не са някакви политически игри. Ще видим дали ще му бъде повдигнато обвинение на Юрий Борисов или не, и там ще разберем, има ли нещо по-сложно или е предизборно.
Водещ: Падат ли съмнения за руска сянка върху задаващите се у нас местни избори?
Евгений Дайнов: Аз не виждам чрез кого точно интерес имали руснаците директно да се намесват. Значи ГЕРБ ги е разочаровало отдавна като техен инструмент, БСП ги е разочаровало отдавна като техен инструмент, „Атака“ бяха взели едни суми, но там нещата се разпаднаха. Тъй като те нямат изцяло свой инструмент, който да се подвизава на политическия терен в България, аз не виждам, на руснаците какъв би им бил интересът да подкрепят някого. Те в момента според мен се чудят, в близките години на кого да залагат.
Водещ: Какво реално се случва у нас? Сякаш цялата интрига е насочена към съперничеството Фандъкова – Манолова, докато страната остава на заден план, а партиите съвсем изгубиха присъствието си, изтласкани също назад.
Евгений Дайнов: А защо? Хайде да обърнем въпроса – защо всички са се вперили във вероятния втори тур между Манолова и Фандъкова?
Водещ: Само за това се говори.
Евгений Дайнов: Защото за пръв път от доста време всички хора в България надушват, че този път може би може да стане като в Русия, че този път може би ГЕРБ може да бъде пробит на много места, но най-емблематично в София. И хората затова там гледат – ако ГЕРБ бъде пробит в София, се променя моментално цялата политическа конфигурация в цялата страна. А дори на обикновените хора, които не се занимават с политика, много им е писнало от ГЕРБ. Особено от местни такива сатрапи, феодали, гаулайтери, изнудвачи – те стигат до всяко магазинче и до всяка работилничка тези хора в своите изнудвания и на гласоподавателя му писна, и затова всички гледат София. Първо, битката е в София, която е столица; второ, оттам тръгна ГЕРБ и всички се надяват там да стане нещо, което да ги прекърши тези хора, ГЕРБ имам предвид.
Водещ: А защо политическите партии някак си оставиха на заден план и послания, и предизборно говорене? Сякаш се лутат, оставаме с такова впечатление.
Евгений Дайнов: Лутат се ГЕРБ. Те се лутат не от вчера, не от днес, правят все по-резки ходове, издаващи вътрешна неувереност и може би паника. Вижте, първо, кампанията не е започнала официално, и второ, това са местни избори. Местните избори са много сложни. По време на местни избори България се разпада на стотици градове и хиляди села. Всеки си води кампанията за нещо там местно си. Само София стърчи винаги, защото е столица. Но аз доколкото имам поглед по различни щабове из страната, хората тепърва правят послания, работни групи, проекти за плакати, за визия и цялата тази дандания. Не е тръгнало още и това са все по-малко партийни избори – местните избори. Хората гледат кой е човекът. Не очаквам някаква силно партийна кампания, освен може би в София.
Водещ: Как в тази кампания, все още не тръгнала официално, заеха място компроматите?
Евгений Дайнов: Има някаква фасцинация, говоря за компромата, който засега най-тежкият е срещу кандидата на „Демократична България“ за кмет на София. Има нещо много странно в отношението на властовата върхушка към „Демократична България“ и хората, които са около нея. Хем не би трябвало да ги е страх, защото виждаме, че „Демократична България“ няма силите да сформира правителство или нещо подобно, хем това е може би единствената сила, която говори за политически неща, тоест за политики, за принципи, за ценности, и някак си управляващата върхушка я е страх от това нещо – че някак си се излага тя – върхушката, тя отдавна не говори такива неща, защото не вярва в принципи и ценности. Докато някой стърчи и ти вика – ама чакай сега, политиката е това да работиш за общото благо, а не да превземаш на хората фирмите – това много ги очевидно ядосва. И отговорът е хем, че им се подмазва по някакъв начин, например нотата на МВнР към Кремъл за тази изложба беше чисто подмазване на градския електорат в София – да им се покаже – а бе ние тук всъщност сме едни прогресивни десни евроатлантически хора. Та това е парадоксът. И понеже ги е страх, ненужно засега, ако гледаме само местните избори, но ги е страх много от хора, говорещи принципни и ценностни неща, те затова се опитаха да ударят именно този кандидат, а не някакъв друг. Примерно има подобен кандидат на организацията „Спаси София“, който говори подобни неща, изглежда по подобен начин, от подобна среда е, но тях ги е страх от „Демократична България“ и затова ударът е насочен там. Сега, аз съвършено очаквам, че като се завърти кампанията и се види, че Манолова излиза на втори тур евентуално срещу Фандъкова, там някъде и нея ще я попилеят с нещо не по-малко грозно. Ще се опитат.
Водещ: Дали няма с този компромат да отблъснат именно десния електорат в София? Ако досега той беше пак склонен на някакви разговори за балотаж, на размисъл, то с този компромат склонността се свежда до нулата, струва ми се.
Евгений Дайнов: Тук сбъркаха си таргет групата авторите на компромата. Този компромат би сработил в някаква много задънена патриархална провинция. Но точно в София дава обратен ефект, естествено. Ако ти искаш да привлечеш или да неутрализираш по някакъв начин десния градски електорат, ти не ползваш такъв компромат, ти ползваш някакъв друг компромат. Което отново издава тази неувереност във върхушката по отношение на „Демократична България“, издава незнание със ситуацията и как да се справят с нея, и в крайна сметка окуражава всички тези хора в България, на които им е омръзнало да гледат самодоволните физиономии на местните гербаджии.
Водещ: Каква ще е конфигурацията след местните избори?
Евгений Дайнов: В кое? Това са хиляди градове.
Водещ: Във властта като цяло. Очаквате ли размествате на пластовете?
Евгений Дайнов: Ако ГЕРБ загуби София, това е пълна катастрофа за тях, защото тогава всички ще им скочат на главата. Всички ще видят, че ГЕРБ са побеждаеми, а тъй като стотици хиляди, милиони хора в България имат да си връщат на ГЕРБ за нещо, ГЕРБ свършват, тоест започнат да се разпадат в момента, в който загубят София. Не защото сами ще се разпаднат, а защото всички ще започнат да ги ритат. То е ясно, че са се спънали, полетели са да падат, и всички ще гледат да им теглят по един шут, за да им забързат падането. Това в София ще промени кардинално властовата конструкция, която е доволно крехка на ГЕРБ. Значи ние виждаме от време на време ситуации, в които очевидно не Бойко Борисов е човекът, който взима решенията – все по-често зачестяват такива случаи. Не той взима решенията. Той се разхожда с джипа и се прегръща с учителки.
Водещ: А кой стои отзад, кой взима решенията?
Евгений Дайнов: Отзад се размести олигархията. Ние видяхме, символно беше, че Вальо Златев изхвръкна от олигархията, изхвръкна от реално управляващите 5-7 човека, които бяха в продължение на години, беше изритан и на негово място влезе Домусчиев, той влезе в олигархията. Всякакви такива тежки сътресения в олигархията водят до последствия за онзи, който седи отгоре и е видимият човек, в случая Бойко Борисов. Загубата на сериозен съюзник като Валентин Златев и влизането с апломб на нова група олигарси, начело с Домусчиев, очевидно рязко отслабва авторитета и способността на Бойко Борисов да управлява дори. И това също някак си се вижда. Те не могат да ви го кажат хората в провинцията и в София, но това се вижда и това се усеща. Властта изтича от Бойко Борисов, въпросът е: къде отива. Най-вероятно отива в олигархията. Но тъй като, изтичайки властта от Бойко Борисов, ГЕРБ се оказват, както в последните две години, в невъзможност да управляват най-елементарни процеси. Те не могат да управляват тези хора вече нищо. Забравили са, не им се управлява – събираме всичко това заедно и виждаме, че изборите в София са критични. Има и други градове, но в София се решава бъдещето не само на Бойко Борисов и на ГЕРБ, а бъдещето на този олигархично-авторитарен модел, който те ни натресоха и който искат да укрепят чрез Гешев. Вижте цялата тази истерия покрай Гешев от тяхна страна – Гешев та Гешев. Защо? Аз ще ви кажа защо. Те знаят, че са загубили доверието на хората, те знаят, че са загубили елементарни управленски умения, и искат да го компенсират с някой Дзерджински – някой авторитарен тип с нож между зъбите, който да коли и да беси. Това също е паника.
Водещ: Това означава ли, че на първия тур, ако загуби госпожа Фандъкова, това ще е като сигнал, изстрел към цялата страна за балотажите на втория тур?
Евгений Дайнов: Ако на първия тур Фандъкова загуби, което не ми се вярва, но ако на първия тур Фандъкова е втора, не да ги загуби, а да е втора, това моментално ще доведе до домино ефект в онези градове, където ще има балотаж между ГЕРБ и някой друг. Моментално. Значи, тяхната игра на ГЕРБ е Фандъкова най-малкото да не е втора…
Водещ: На първи тур.
Евгений Дайнов: … на първи тур. Ако е втора, те почват другите градове да падат като карти.
Водещ: След изборите, ако ГЕРБ си отиде, кой идва на негово място?
Евгений Дайнов: ГЕРБ няма да си отиде толкова бързо. Ще има дълъг период на сътресение поради тази причина, че няма очевидни нормални политически партии, защото тук въпросът е следният: не кой ще дойде. Или ще се възстанови нормалният начин на управление, нормалните начини за формиране на политики и на правене на политика или отиваме в някаква авторитарна страна, все по-бедна. Това се решава. И сега, ако погледнем конфигурацията, не се решават популистки неща. Вижте, българските националисти общо взето си заминаха. Значи, не сме Унгария, не сме Русия. Какво ще се решава – този въпрос ще се решава. Какво има на терена, като се решава въпросът за връщане към нормалността, какво има на терена като нормално – ами вдясно има „Демократична България“. Тук отново виждаме перфидната роля на БСП, която сама не се превърна в нормална лява партия и не допусна да се появи такава. Защото ние лесно можем да си представим, че през едно бързо разграждане на ГЕРБ, и отляво, и отдясно се появяват нормални политически партии, които възстановяват нормалната политика. Да, ама отляво няма никой, както никога не е имало. И тук ще е проблемът.
Водещ: Госпожа Манолова какъв играч е?
Евгений Дайнов: Енергичен и удачлив. Спомнете си как надигра тази простотия, когато й взеха служебната кола. И тя тръгна с влак да обикаля България и стана народен герой за две денонощия. Удачлив играч е тя в тези неща.
Водещ: Дали обаче в последствие няма да се окаже и тя инженерен проект?
Евгений Дайнов: Те тези неща нали знаете, че се виждат в последствие…
Водещ: Впоследствие, да, аз затова ви казвам впоследствие, защото сега не се вижда, но в последствие.
Евгений Дайнов: Ние не можем да гадаем, и освен това да не забравяме нещо – много се прекалява в българската обществена среда с това, че всички са инженерни проекти. Инженерните проекти в България са малко, малобройни и са малокалибрени. Бареков беше инженерен проект, ето го Бареков докъде стигна. Малко са инженерните автентични проекти в България, които да са важни. В повечето пъти става дума за хора, които не са в политиката поради правилните причини и нямат качествата да бъдат в политиката, и се дънят, или се поддават на алчност, или са просто бандити. Чак такъв инженерингов център да ражда непрекъснато проекти си нямаме и слава Богу.
Водещ: Слави Трифонов, който даде заявки в средата на лятото, се умълча. Изобщо в момента наблюдаваме една много любопитна ситуация – някакви играчи отзад има, но отпред ясно стоят Манолова и Фандъкова. Като някаква много особена художествена снимка – отзад са в някаква сянка, мъглявина, отпред две ярки фигури.
Евгений Дайнов: Ние решихме този въпрос защо: защото чрез Манолова има шанс ГЕРБ да бъдат победени в София, и хората затова гледат натам. За Слави Трифонов въпросът, който би трябвало да си зададем е следният: той от повече от пет години непрекъснато заплашва, че ще влиза в политиката и че ще ги помете тези сегашните, и не го прави. Не забравяйте колко пъти беше. Колко пъти заплашва, кастинги прави, референдуми, не знам какво, и го отнема. Не е той човек за тази работа, си мисля. Не ги разбира тези неща и не очаквам там да изскочи нещо интересно.
Водещ: Значи пред България и пред българския гражданин стои дилемата: нормалност или диктатура?
Евгений Дайнов: Това отдавна стои тази дилема, поне откакто гласуваха тези чрезвичайни закони, с чрезвичайните си съдилища, прокуратури, работи, от момента, в който арестуваха Иванчева, това стои – или те ще ни вкарат в диктатура, или ние няма да им позволим. Това минава чрез политика.
Водещ: Изборът на главния прокурор дали ще повлияе върху цялата картина и в каква посока?
Евгений Дайнов: Е, то вече влияе. Той даде заявка, нееднократно, че е политическо лице, първо, а не правосъдно. Второ, даде заявка, че ще пази властовата конфигурация такава, каквато е в момента, и трето, че по списък ще се разправя с опонентите на тази властова конфигурация. Той е спасителят, който те си мислят, че са намерили. Той е Дзерджински.
Водещ: Бумеранговият ефект дали няма да ги сполети?
Евгений Дайнов: Докато има демокрация в България, всички такива игрички са бумерангови, но това се чудя – значи, прокуратурата направи кардинална грешка. Не само прокуратурата, и други институции в България, че преди 4-5 години тръгнаха, моля ви се, в Москва да се учат на прокурорстване. Други хора отидоха в Москва да се учат на политики и т.н. Те каквото и да стоят в Москва, на каквито и хватки да ги научат, тези хватки работят в Русия, не в България. България не е евразийска, неразвита в демократично, културно отношение страна. България е неразвита, ама европейска, и хватките, които работят в Красноярск, май и там вече не работят, тук няма как да проработят. Това цялата тази постановка покрай Гешев, цялата тази стратегия и тактика е чисто руска. Това са разбрали, като са ходили в Москва, това предлагат и тук, ама ние не сме руснаци. Слушах по радиото – в София са викали „Тук не е Москва“. Тук не е нито Москва, нито е Красноярск, нито е Хабаровск, нито е Псков, нито е Гнилое, и ние, българите не сме руснаци. Номера и техники, които работят в Русия, приложени върху руснаци, тук не действат. Цялата дандания около Гешев от началото до края е чисто руски тип операция. Руски техника се прилага.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране