03.04.2021 | 14:55
Дайнов: Най-вероятно третият мандатоносител ще състави правителство
Голямата опозиционна партия май ще стане по-малка

„Трите партии, които ще вземат поне половината от местата в парламента, не направиха класическа предизборна кампания. Много странно нещо беше това.“ Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира пред БНР приключващата днес предизборна кампания.

Според него управляващите са се държали като в Беларус, т.е. казват, че изборите не са важни, а те си управляват – затова не са имали видима кампания.

„Най-странното е, че и голямата опозиционна партия, която май ще стане по-малка, също имаше кампания, която излъчваше същото – ние сме опозиция и опозиция ще си останем. Не видях някакъв хъс и в тях“, посочи още политологът.

Той обобщи, че „невидимите кампании“ са в полза на управляващите.  Проф. Евгений Дайнов беше категоричен, че е невъзможно да се прогнозира активността на избирателите на 4 април – не само заради COVID пандемията, но и заради времето в неделя, което ще бъде хладно и дъждовно.

„Виждам поне три партии, които транслират протеста към парламента, което е напредък спрямо предишни протести“, подчерта той.

Политологът коментира и възможността за съставяне на правителство от 45-ото Народно събрание: „Ако някаква коалиция се излъчи да състави правителство, неминуемо вътре ще има политически субекти, които не могат да се търпят и идейно, и политически. Колкото по-дълго няма ново правителство, могат да се случат две неща – да започне да се разпада спойката между партийно и държавно управление, която е изключително нездрава, или да се заздрави и да се ходи пак на избори“.

Според него от поведението на държавните институции ще зависи дали спойката между партия и държава ще започне да се разпада.  Той прогнозира, че новото правителство ще бъде съставено от третия мандатоносител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране