03.04.2015 | 9:12
Данъчна инспекторка откраднала 5,1 млн. от местните данъци и такси
Служителката издава касова бележка, но после прави анулиране на задължението и сторниране

Данъчна инспекторка от София е отклонила 5,1 млн. лева за четири години от местните данъци и такси без никой да забележи.

Пред камерата на БНТ финансовият инспектор Телман Белин уточни, че когато някой отиде да плати своите данъци и такси, служителката издавала касова бележка, но после прави анулиране на задължението и сторниране, все едно, че клиентът се е отказал да плати. Така парите не отиват в общинската хазна.

През 2013-та година директорът на Дирекция “Местни данъци и такси” Лидия Кираджиева открива нещо странно в отчетите на данъчната служба в район “Лозенец” – голям брой анулирани квитанции на граждани. Подозрението за възможно нарушение се потвърждава, когато общината прави проверка. Оказва се, че липсват над 600 хиляди лева приходи от местни данъци и такси. Подозренията падат върху инспекторка в данъчната служба в Лозенец.

Заместник-кметът по финансите в Столичната община Дончо Барбалов пък заяви, че преди две години са му докладвали за голям брой сторнирани операции в район „Лозенец“.

„Веднага разпоредих проверка. Тя установи обезпокоителни данни, докладвахме на кмета на Столична община, сезирахме компетентните органи, взехме съответните мерки за дисциплинарни мерки срещу лицата, които са участвали в нередни дейности и помолихме Държавна финансова инспекция да дойдат и да направят една обстойна проверка, за да констатират реалния размер на злоупотребите”, добавя Барбалов.

„Надлежно оформени документи, които да доказват защо са сторнирани тези документи, няма. Тези квитанции не са отчетени на инкасо. Просто системата не ги търси!”, каза пък  експертът Телман Белин.
Оказва се, че за четирите години на източване в данъчния отдел в „Лозенец“, никога не е правена проверка за нередности, защото не е имало нито един сигнал за нарушение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране