02.04.2015 | 18:53
Данъчните продължават със запорите на фирми на Цветан Василев
Блокирани са дружествата "Кемира" с шеф Пиер Луврие, и "Кен Трейд"

Данъчните продължават със запорите върху дялове в дружества, свързани с Цветан Василев. Днес са блокирани дяловете на фирмата “Кемира”  в завода за боеприпаси “Дунарит” на основание “очаквани публични задължения”, като не е посочена конкретна сума, показва справка в търговския регистър.

“Дунарит” е част от шестте дружества, които Цветан Василев продава на неизвестната компания LIC33, регистрирана в Люксембург и притежавана от белгиеца Пиер Луврие. Най-голямото сред тях е “Българска телекомуникационна компания (БТК), а останалите са компанията за радио и телевизионно разпръскване “НУРТС България”, вторият мултиплекс “Фърст диджитал”, авиоремонтният завод “Авионамс” и пийпълметричната агенция “Гарб”.

Луврие вече е управител на “Кемира”. Преди дни Цветан Василев обяви на личния си сайт, че Луврие контролира “Дунарит” и авиоремонтния завод “Авионамс” през дружеството “Хедж инвестмънт България”. То е собственик на “Кемира” и се притежава от фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Луврие пък заяви в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, че сделката за шестте компания за 1 евро и ангажимент за изплащане на кредити за около 900 млн. евро е окончателна. В същото време държавата се опитва да я спре, включително и през запорите от НАП.

С мотива “бъдещо публично вземане с предполагаем размер от 500 000 лв.” бяха запорирани акциите на “Вива Телеком България” в БТК. “Вива Телеком България” е едноличен собственик на БТК, а собствеността в нея е на “ИнтерВ Инвестмънт”.

Вече са блокирани са и 300 броя акции на “Кен трейд” в “НУРТС България” заради предполагаемо публично вземане за 77 534 лв. Делът на дружеството в компанията за телевизионно и радиоразпръскване е малък. Данъчните запорираха и дяловете на Цветан Василев в дружеството “Бромак” и компанията “Фина-С”. Мотивът е предполагаемо публично вземане за над 1.989 млн. лв. Чрез “Бромак” Василев притежаваше мажоритарния пакет акции в КТБ. До скоро “Фина-С” работеше като инвестиционен посредник, но по молба на ръководството на компанията лицензът й беше отнет. Блокирани са и акциите на “Технологичен център – Институт по микроелектроника” (ТЦ-ИМЕ) в дружеството “Технотел инвест” заради публично вземане за 1.5 млн. лв. Запорирани са и акции на “Бромак Финанс” в “Бромак телеком инвест”.

1 коментар

  1. Дани каза:

    Интересно е, дали държавата има причина да налага запор или просто изпълнява поръчката на няКОЙ, който има интерес да прогони инвеститора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране