14.02.2019 | 0:36
ДАНС и БНБ са проспали канал за мащабно пране на пари от Венецуела
Въпреки строгите изисквания на закона през сметка на адвокат в българска банка са преминали милиони евро, без никой да алармира и да вземе мерки

Стотици милиони евро са превеждани под носа на БНБ и българските спецслужби от Венецуела в българска банка въпреки ембаргото върху венецуелската държавна петролна компания, а след това са напускали страната. Неприятната новина за прането на пари бе съобщена след спешна среща на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов с американския посланик Ерик Рубин.

Това е вторият скандал в рамките на 72 часа, предизвикал среща на чужд посланик при премиера – в понеделник същият състав от властта обсъди с британския посланик Ема Хопкинс отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев с вещество, приличащо на новичок, станало преди почти 4 години.

Сигналът за прането на пари е дошъл от американските спецслужби. Това означава, че законът за мерките срещу изпирането на пари у нас на практика не действа, щом нито едно от задължените лица – адвокатът, банката и БНБ, не е докладвало на финансовото разузнаване в ДАНС за масивните парични потоци. Самата ДАНС също е пропуснала случващото се, въпреки че разполага с цялата възможна власт да засече подобно пране на пари.

Мръсните пари са били трансферирани по банкови сметки в неголяма българска банка с български собственици на името на адвокат с инициали Ц.Ц., съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Адвокатът се е възползвал от адвокатската поверителност да открива различни сметки, но преводите по никакъв начин не отговарят на адвокатска дейност, обясни той. Особеното на този вид сметки било, че пристигат пари на клиенти, които не се използват пряко от адвоката. Стана ясно, че Ц.Ц. Пребивава освен в България и в Оман и във Венецуела, а парите не са преведени за адвокатски услуги. Цацаров отказа да отговори на въпрос на Нова телевизия за адвокат Цветан Цанев с аргумента, че изискването на американците е да се съобщят само точно определени подробности.

Информацията за прането била получена от САЩ по дипломатически и по оперативен път. Милионите са постъпвали от държавната компания “Петролеос де Венесуела“ (PDVSA) по доверителната сметка на адвоката, след което са били трансферирани по банкови сметки в други страни на недействителни според прокуратурата основания – например за финансиране на венецуелска спортна федерация, за купуване на храни и др. Пред Би Ти Ви Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, заяви, че в момента по сметката са замразени 60 млн. евро. Той твърди, че движение по сметката е имало преди Нова година, но не и след това.

Парадоксално, но нито един от нарушителите не е обвинен, не стана ясно и дали изобщо някой ще бъде наказателно преследван. Цацаров се изказа неутрално за адвоката – срещу него засега няма нищо, тъй като имал 5гражданства и бил в чужбина. Затова пък побърза напълно да оневини банката, която не назова – върху нея не тегнели подозрения. Въпреки това агенти на ДАНС й правят проверка. „Вчера бе осигурено и пълното съдействие от страна на БНБ“, каза Цацаров.

„Случаят касае една-единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Мисля, че след като бъде установен механизмът, ще стане ясно, че става въпрос за организиран път, канал за изнасяне на парични средства”, каза още Цацаров и поясни, че все още не се говори конкретно, тъй като работата по случая е в началото, а освен това има и споразумение само тази информация да бъде изнесена.

Главният прокурор не коментира защо ДАНС не е засякла прането на пари. Шефът й Димитър Георгиев замаза гафа с уверения, че подчинените му работели усилено и щели да приключат в кратки срокове. Посланикът на САЩ Ерик Рубин лаконично благодари на българските си колеги за „отличното сътрудничество“, но не стана ясно в какво се изразява то.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране