30.01.2015 | 19:26
ДАНС претърси музея на Васил Божков
Обискът е в рамките на мащабна операция за трафик на антики
Снимка: ДАНС

ДАНС е претърсила един от най-големите частни музеи, собственост на Васил Божков, гласи съобщение на сайта й. Това е станало в рамките на акция срещу международна престъпна група за трафик на културни ценности.

В периода 26.11.2014 г. – 26.01.2015 г. са проведени две специализирани операции за пресичане на незаконната дейност на международна организирана престъпна група на много високо ниво, в която участват български и чужди граждани, тенденциозно занимаващи се с търсенето и изкупуването на различни археологически предмети и друг вид културни ценности, които са изпращани в чужбина по организирани канали.

Операциите са проведени в 11 града в страната, извършени са действия по претърсване и изземване на 36 адреса, като са открити и иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, притежаващи белезите на движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство.

В това число – рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи; цели антични съдове от бронз и благороден метал /сребро с позлата/, керамика и стъкло; различни по вид накити – гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, включително апликация за колан; конска амуниция; фигури от бронз и керамика на хора и животни; антични и средновековни печати; комплекти антични хирургически инструменти; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал – фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

Голяма част от антиките притежават изключително висока материална и културно–историческа стойност, като има уникални екземпляри. В резултат на операцията в български музеи са предадени „колекции”, съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия; пръстени-печати; рисувана луксозна древногръцка керамика (кратери, скифоси, легане и други); сребърни съдове от римската епоха; различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Иззети са множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на ДКЦ, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност. Открити и документирани са производствени мощности и помещения за производството на такъв вид специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.

Броят на арестуваните участници и ръководители на престъпната група, тяхната самоличност, както и други детайли не могат да бъдат оповестявани към момента предвид спецификата на протичащите действия по разследването, съобщиха от ДАНС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране