17.01.2021 | 13:27
Дариткова: Не купуваме ваксините от „АстраЗенека“ заради майката на Ева Майдел
Решението било експертно, а не политическо

„Решението масовата ваксинация у нас да е с разработката на AstraZeneca и Оксфордския университет е изцяло експертно, а не политическо“. Това заяви в ефира на Би Ти Ви д-р Даниела Дариткова, шеф на депутатите на ГЕРБ в парламента.

Думите й идват след разразилия се преди няколко дни скандал, от който стана ясно, че майката на евродепута от ГЕРБ Ева Майдел е директор на AstraZeneca за България, а правителството е поръчало най-много ваксини именно от AstraZeneca, макар тя все още да не е одобрена от Европейския лекарствен регулатор. Освен това се твърди, че ефикасносттта на  AstraZeneca е между 70 и 90%, което е по-ниско в сравнение с одобрените към момента разработки на Moderna и Pfizer/BioNTech. Затова възникна и въпросът защо у нас се планира масова ваксинация с ваксина, която би трябвало да е с по-ниска ефективност.

Ваксината на АстраЗенека все още не е одобрена от регулаторните органи, потвърди д-р Дариткова. За избора на тази ваксина от страна на България тя прехвърли отговорността на експертите. „Доверявам се на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голям процент ваксини от тези. Това е медицинско, не политическо решение“, увери Дариткова.

„Смятам, че е спекулация това – че майката на Ева Майдел е директор на АстраЗенека за България и затова сме поръчали най-много дози от нея – по никакъв начин не отговаря на действителността. Не бива да се подкопава доверието във ваксинационния процес“, посочи още Дариткова.

1 коментар

  1. Ама.. каза:

    разбира се, че как иначе….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране