04.02.2015 | 16:08
Държавата плаща 50 000 евро кръвнина за Чората
По време на акцията Бойко Борисов беше главен секретар на МВР

Роднините на Ангел Димитров-Чората, чиято смърт настъпи по време на полицейска акция на 10 ноември 2005 г., ще получат обезщетение от 50 хил. евро от държавата, става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). На днешното си заседание правителството реши да изпълни решението на съда. По време на акцията, при която загина Чората, настоящият премиер Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.

„Осъдителното решение е заради нарушено право на живот и на забраната за нечовешко и унизително отношение. Делото се отнася до смъртта на заподозрения в наркотрафик и сводничество Ангел Димитров, настъпила по време на полицейска операция на 10.11.2005 г. Жалбоподателите – родителите на Димитров, синът му и жената, с която е живеел на съпружески начала, твърдят, че той е пребит до смърт от полицейски служители. През юни 2011 г. полицаите са оправдани от ВКС, който приема, че Димитров е починал в резултат на асфикция“, съобщават от правителствената пресслужба.

Според ЕСПЧ е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи – участници в операцията срещу него. Съдът припомня, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт.

С оглед констатациите и на Софийския военен съд и Военно-апелативния съд, ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая.

На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 хил. евро, 17 хил. лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. – за разходи и разноски в производството пред ЕСПЧ.

Освен това кабинетът ще изпълни още две решения на ЕСПЧ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране