03.01.2020 | 19:36
Държавата: ВЕЦ-ът на Златев не е източвал язовир „Бебреш“
От края на септември 2018 г. малката хидроцентрала реално не работи и водоемът не е източван от нея

Язовир „Бебреш“, от който черпи вода Ботевград, се ползва само за нуждите на населението и не се източва от хидроцентралата на фирмата на Васил Златев, баща на доскорошния шеф на „Лукойл“ Валентин Златев. Това е установила извършена проверка от държавното дружество „Напоителни системи“ по нареждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха в петък от институцията.

До проверката се стигна, след като кметът на Ботевград Иван Гавалюгов алармира, че Ботевград също е заплашен от воден режим, тъй като в язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване за още само около 6 седмици. Причините били амортизираната ВиК инфраструктура на „Напоителни системи“ и на тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното „ВиК-София“, както и работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, която черпи повече от разрешените й количества от яз. „Бебреш“.

Проверката на „Напоителни системи“ обаче установила, че от края на септември 2018 г. малката хидроцентрала на Златев реално не работи и водоемът не е източван от нея.

Проверени са били и цялата тръбопроводна мрежа и съоръжения на язовира, чрез които се водоснабдява населението на община Ботевград. Установено е било прекъсване и затапване на тръбопровод в близост до бензиностанция преди Правец в посока Варна.

Откритото тръбно отклонение със спирателен кран към момента на проверката не е подавало вода. Видно е, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен, се казва още в съобщението на „Напоителни системи“. По данни на дружеството от 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на „байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец“. Проверката показала, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод.

Въпреки това било решено да се запуши главният тръбопровод веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на вода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране