27.12.2018 | 0:49
Държави в спор за световноизвестни творци
На кого принадлежат световноизвестните творци – на етническите си корени или на държавите, в които са се утвърдили като имена?
Кристо Явашев

На кого принадлежат световноизвестните творци – на етническите си корени или на държавите, в които са се утвърдили като имена?

Украинката Алла Георгиева избродира името на Кристо като българска шевица и реторично попита наш ли е световноизвестният автор.

„Аз вкарах надписа „Кристо е наш”, при това Кристо на латиница, наш – на кирилица”, каза художникът Алла Георгиева.

Кристо, роден като Христо Явашев, е художник и скулптор, емигрирал в Париж в края на 50-те, но никога досега не се е връщал към корените си и не желае да говори български.

„След като той се е изявил, се развил, т.е.се превърнал в една мащабна личност в история на изкуството, ние казваме той е наш. Ако той иска да се идентифицира, щеше да го направи”, допълни Алла Георгиева.

Тя сравнява Кристо с други двама творци – бащата на абстракционизма Василий Кандински и авангардният художник Казимир Малевич. За тях спорят Украйна, Русия, Германия и Полша.

„В тази работа има в много по-голяма степен сарказъм, защото това желание да присвоиш една еманация на свободата се явява всеки творец, за мен е много дребно като ниво”, каза още Алла Георгиева.

Най-актуалният спор в сферата на изкуството е между Италия и Франция. Двете държави, наследнички на Римската империя, спорят къде да бъдат изложени творбите на майстора на Ренесанса Леонардо да Винчи по повод 500 години от смъртта му догодина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране