26.06.2020 | 11:00
Държавната ББР и “хикс” още не са платили новите акции на ПИБ
Срокът за увеличението на капитала на банката е удължен до 3 юли

Срокът за увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ е удължен.  Това гласи съобщение на банката, публикувано от  фондовата борса. Новата крайна дата, до която кандидат-акционерите трябва да внесат парите, е 3 юли. Вчера, на 25 юни, изтече предишният срок. Правителството вече обяви, че държавната ББР ще придобие 70% от  новата емисия на ПИБ срещу 141 млн. лева. Бе съобщено, че останалите 30% са пожелани от частен инвеститор (или инвеститори),  но кой или кои са те, остава загадка.

Проверка в уеб страницата на Централния депозитар показа, че към 01:00 ч. на 26 юни 2020 г. никой от заявилите се кандидати не е направил плащане, явно има нужда от организационно време за плащане на парите, затова срокът е удължен до 3 юли, или с 8 дни, коментира  “Инвестор”.

“Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната”, обясни преди две седмици премиерът Бойко Борисов.

Укрепването на капитала на ПИБ е едно от условията за допускането на България в чакалнята за еврото.

„Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка – тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка”, обясни премиерът Борисов на 12 юни, когато правителството одобри влизането на Българската банка за развитие като временен акционер в Първа инвестиционна.  Тогава той и финансовият министър Владислав Горанов подчертаха, че след време ПИБ ще изкупи акциите на ББР и държавата ще е на печалба от печели от участието си в частната банка.

Един от най-спорните моменти в операцията е високата цена на ациите на ПИБ. Новата емисия бе предложена по 5 лв., докато старите акции на Първа инвестиционна банка се котират на борсата по под 3 лв. за брой. Затова не е чудно, че  не се изви опашка от кандидати и се наложи държавната ББР да се включи в аукциона.

3 коментара

  1. Ели каза:

    Старо, старо… А и не виждам смисъл от тая паника

  2. Асен каза:

    Няма “предишен срок”, има “краен срок” – другото са журналистически алабалистики!

  3. Мартин каза:

    Срокът за увеличението на капитала на ПИБ беше удължен още на 12 юни и то абсолютно прозрачно с официално съобщение от банката, публикувано чрез Българската фондова борса. Това че някои журналисти не четат и го разбират чак на 26 юни е техен проблем и само издава колко неграмотни сте всъщност!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране