05.05.2016 | 17:58
Давутоглу подаде оставка
Премиерът не одобрява желанието на държавния глава Реджеп Ердоган да превърне Турция в президентска република

Турският премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка, съобщиха световните медии. Това се случи по време на пресконференция след заседание на управляващата Партия за справедливост и развитие (ПСР), на което беше определена датата 22 май за извънреден конгрес.

На конгреса се очаква да бъде избран нов лидер на партията. Според устава на управляващата ПСР, лидерът на партията е и министър-председател. „Реших, че в името на единството на управляващата партия, смяна на ръководството е подходяща. Няма да участвам като кандидат на конгреса, който ще се проведе на 22 май”, заяви Давутоглу, цитиран от БТВ. Решението на Давутоглу не влиза в сила веднага. Той поясни, че не планира да напуска партията. По думите му неговата оставка „не е избор, а нужда”.

Президентът Реджеп Ердоган пожела успех на Давутоглу и заяви, че „това е изцяло негово решение”. Спекулациите за оставката на Ахмет Давутоглу се засилиха, след като в своя реч на 3 май премиерът заяви, че е готов да подаде оставка от всеки пост. Преди това по време на среща на ръководството на ПСР беше взето решение Давутоглу да бъде лишен от правото да назначава местни партийни лидери. От много време се смята, че премиерът не одобрява желанието на държавния глава Реджеп Ердоган да превърне Турция в президентска република”, пише Би Би Си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране