23.01.2015 | 11:29
Делото “Октопод” започва отначало заради Ченалова
Нов съдия поема шумния процес срещу Алексей Петров

Процесът “Октопод” срещу Алексей Петров и още петима души, който се точи от 2011 г. на първа инстанция, ще започне отначало при нов съдия. Причината е временното отстраняване от длъжност на съдия Румяна Ченалова. Това стана ясно от думите на шефа на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров пред Би ти ви. Ченалова беше отстранена от работа за 6 месеца вчера заради висящо срещу нея дисциплинарно дело.

“Процедурата по дисциплинарните производства на съдия Румяна Ченалова е много сериозна. Тя не си гледа наказателните дела. Това беше големият спор вчера във ВСС, при внесеното предложение за отстраняване кой е надделяващият обществен интерес, защото имаше колизия за това ако ние я отстраним, делото “Октопод” трябваше да започне от начало”, каза Тодоров.

И допълни, че Ченалова спира да гледа дела за 6 месеца. Като стана скандалът с “Белведере”, постъпиха 6 сигнала във ВСС за работата на Ченалова по търговски дела. По всички дела се извършва проверка от Инспектората към ВСС и ние чакаме резултатите от нея, каза Тодоров.

По думите му ВСС е бил в ситуация без изход – “при всички положения ще сме оплюти – или отстраняваме съдия Ченалова и делото “Октопод” започва отначало, или оставяме съдия Ченалова и тя продължава да гледа търговски дела, от които хората започнаха вече да се оплакват. Преценихме, че с цената на това да започне шумно наказателно дело отначало, по-добре да платим тази цена и да имаме вярата на хората в правосъдието”, обясни Тодоров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране