18.04.2021 | 12:32
Демократична България ще подкрепи „кабинет на промяната“
"Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство", коментира Христо Иванов

Около „Има такъв народ“ трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи „управление на промяната“. Това коментира пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Все още няма управляващо мнозинство, има мнозинства по повод поредица от гласувания, свързани с конситутиране на НС. Но прибързаните заключения не правят добра услуга на никого, заблуждават гражданите“, заяви той, визирайки Корнелия Нинова, която е подкрепила ДПС при гласуването на състава на две от комисиите в парламента, но не е подкрепила икономиста Георги Ганев за шеф на бюджетната комисия.

„Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна… Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа“, посочи той.

Според Иванов може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление. „Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна. Страната е изправена пред три кризи – здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява“, каза Иванов, добавяйки, че политическите сили вече са „на полусъединител на нова предизборна кампания“.

За пореден път Христо Иванов заяви, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

„Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание“, заяви Христо Иванов във връзка с внесено от „Има такъв народ“ (ИТН) предложение в Изборния кодекс, според които президентът да назначава членовете на ЦИК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране