07.09.2023 | 23:28
Денков: Заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим 3 март…
По думите му националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България.

Поредната недомислица изтърси министър-председателят акад. Николай Денков. Той обоснова желанието си за промяна на Трети мрат като национален празник с поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова “С поведението и изказванията на Елеонора Митрофанова, съм убеден че националният ни празник не трябва да е 3 март. Освен това, помним как руският патриарх дойде в България и си позволи да се накара на Румен Радев какво трябвало да се говори на празниците”, каза Денков.

Николай Денков заяви, че празникът 24 е май е символ на това, че руската държава, освободила България през 1878 г., дължи съществуването си на славянската писменост, създадена от Кирил и Методий.

Попитан какво мисли за обсъжданата смяна на националния празник от 3 март на 24 май Николай Денков заяви, че е разбрал, че 3 март няма как да обединява нацията, след като видял руската посланичка Елеонора Митрофанова да обяснява как трябва да се чества, и след като руският партиарх “се е накарал” на президента Радев по същата причина.

Според Денков 3 март винаги ще може да се тълкува по два начина – единият е, че това е празникът, когато България е създадена като държава, а другият – че имперската сила Русия непрекъснато се опитва да напомни на България, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме като държава.

“Нека кажа обратното – за мен 24 май е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис I и след това с цар Симеон, може би нямаше да я има тази руска държава, която след това ни е освободила. Защото тя се е обединила, именно защото българските книги с нашите духовници с първите патриарси там, които са били българи, са успели да обединят тези разпокъсани по това време племена, за да направят държава, която днес се е със столица Москва и се нарича Русия”, каза Николай Денков.

По думите му, историята е сложно нещо и това, което казваме на децата, е малка част от нея. Денков каза, че не е съгласен с тезата, че смяната на националния празник е начин да се “подмени историята”, както изтъкват противниците на идеята: “Аз познавам доста добре тази история, която не я пише в учебниците. И г-н Костадинов (Костадин Костадинов от “Възраждане”, б.р.) я познава тази история, но той предпочита да разказва тази, която устройва само едната страна. Искам да бъде разказана цялата история, и с Освобождението на България, и с борбата срещу Съединението, която е пределно ясна в историята, и с оттеглянето на руските офицери от българската армия, когато България е нападната от Сърбия след Съединението. Има много неща, които да се кажат и те са истинската история.”

Той допълни, че постоянно имперската сила от Москва се опитва да ни внушава, че няма да съществуваме като държава, ако не е имало Русия.

Според него Русия се опитвала да направи от Черномо море “руско езеро”и затова подала сигнал до НАТО.

България е подала сигнал “на най-високо ниво” в НАТО, че Русия се опитва да превърне Черно море в “руско езеро”, съобщи Денков, който повече от час отговаря на въпроси на граждани и журналисти на страницата на правителството във Фейсбук. Поводът за разговора са трите месеца, откакто правителството встъпи в длъжност.

“Не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища”, заяви Денков. Вижда се едно желание да се блокира част от икономическата зона, която е извън териториалните води, каза още той.

Работим с нашите съседи – Румъния и Турция, и е подадена информация в структурите на НАТО. На най-високо ниво е вдигнато предупреждението, че се опитва Черно море да бъде направено “руско езеро”, обясни премиерът и добави, че България трябва да развие Военноморските си сили.

“Ние трябва да развием нашите Военноморски сили. Тече проект с двата кораба, корпусът на единия е пуснат на вода, другият се изработва в корабостроителницата във Варна, закупено е и е доставено оборудване. Купуват се ракети за бреговата охрана, така че никой да не посмее да доближи пристанищата на България”, обяви Денков.

“Единственият начин да се противопоставим е, че на сила се отговаря със сила. Искам да кажа, че трябва да подсилим нашите военноморски сили, така че никой да не посмее да приближи нашите пристанища. Преди много, много години Варна е обстрелвана от Русия от Черно море. Не трябва да го позволяваме”, каза акад. Денков, припомняйки бомбардировката от страна на руския имперски флот по време на Първата световна война през 1915 г.

По думите му националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България.

“Този, който стартира войната – това е Русия. Аз не виждам по какъв начин можем да поддържаме войната ние, които не сме я почнали. Това, което поддържаме, и би трябвало да бъде пределно ясно, че това е в националния интерес на България, е фронтовата линия, агресорът, да бъде колкото може по-далеч от границите на България. Затова поддържаме Украйна, или най-малко това е един от аргументите, с цел да може Русия да бъде спряна допустимо най-далеч от границите на България,” каза още акад. Денков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране