17.07.2015 | 1:41
Депесар спести 1,2 млн. лв. за 5 години в Брюксел
Настоящият посланик в Катар Метин Казак с 660 бона в банки, строи къща в столичния квартал "Горна баня"

1 136 708 лева. Тази крупна сума е финансовото измерение от престоя на депесаря Метин Казак в Европейския парламент. 1,2-те милиона той е успял да спести през последните 5 години в Брюксел, показа проверка на МИГNews.info в декларацията му до Сметната палата.

Метин Казак беше избран за депутат в Европейския парламент през 2009 г. През 2014 г. неочаквано той не попадна на избираемо място в листата на ДПС. В профила си във “Фейсбук” той не скри огорчението си от този факт и написа дълго прощално писмо до всичките си приятели в Брюксел и Страсбург. Под натиска на ДПС, служебният премиер Георги Близнашки, който сега се оказа човек на Ахмед Доган, го предложи за посланик в Катар, а президентът Росен Плевнелиев го назначи.

Данните от имотната му декларация показват, че Метин с основания е бил огорчен от решението на ръководството на партията си да не бъде евродепутат втори мандат. Защото благодарение на високата си заплата и допълнителните пари, достигащи почти до 50 000 евро месечно, той е станал милионер.

Метин Казак има на депозити в български и чужди банки почти 660 000 лв. Част от останалите 476 708 лв. той е вложил в имоти и акции. Настоящият посланик  в Катар е броил почти 100 000 лв. за парцел от 667 квадрата в столичния квартал “Горна баня”. Вероятно той планира да си построи къща, коментират негови съпартийци. Около 40 000 лв. е платил за акции в договорния фонд “ДСК Евро Актив”. 319 582 лв. Казак е вложил в дялове от инвестиционен портфейл от фондове и акции, съставен и управляван от ИНГ Банк Белгия.

Семейството Метин и Неше Казак имат и бизнес в Брюксел. съпругата е броила 19 600 лв. за 50 процента от акциите във фирма “”PLAMET” SPRL.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране