18.11.2023 | 11:06
Депутат показа полицейски произвол над журналисти
Ако ПП/ДБ не вярват на вътрешния министър, да подкрепят вота на недоверие, призова Деница Сачева от ГЕРБ
Снимка: Архив

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев публикува във “Фейсбук” пет примера за полицейски произвол в четвъртък вечерта по време на демонстрациите от футболни фенове за оставката на Борислав Михайлов, шеф на БФС.

Както стана ясно в петък, ПП–ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но той получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС. А премиерът Денков отговори, че първо трябва да запознае със случая вицепремиера Мария Габриел. В тази връзка той освободи зам.-вътрешния министър Стоян Темелакиев. Снощи в “Панорама” финансовият министър Асен Василев заяви, че ПП продължава да иска оставката на вътрешния министър, но какво ще се случи, ще реши премиерът. Всъщност смяна на министър минава единствено през Народното събрание.

По-късно тази сутрин Деница Сачева коментира от името на ГЕРБ, че ако ПП/ДБ искат да махнат Стоянов, могат да го сторят като подкрепят вота на недоверие. Това ще означава, разбира се, падане на цялото правителство.

Ето какво публикува Мирчев:

“5 безпрецедентни полицейски писюрщини, заради които МВР министърът трябва моментално да подаде оставка:

1. Дани Йорданов и операторът му от “Господари на ефира” са умишлено удряни с палки 2-3 пъти от полицията, докато предават на живо безредиците снощи.

2. В същото време полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.

3. Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан от полицията, докато отразява.

4. Юлиян Сутев, също репортер в Дарик радио е ударен няколко пъти с палка от полицаи.

5. Международен фотожурналист е бил напръскан със спрей в лицето от полицай.”

ГЕРБ: Ако не искате министъра, подкрепете вота

ГЕРБ продължава да настоява, че вътрешният министър е невинен, макар да не го припознава за своя номинация. Това се разбра от участие на Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия тази сутрин. Сачева влезе в доста противоречия в опит да следва линията на партията си и да държи топката в полето на ПП/ДБ. “Не търся тази отговорност от него, но смятам, че трябва да поеме своя дял от отговорността”, беше едно класическо изказване на тема защо се сочи Васил Терзиев като виновен, без същото да е правено по отношение на Фандъкова при други примери за полицейско насилие в столицата.

Сачева обяви, че в правителството имат само една номинация – на Мария Габриел. В същото време тя неотклонно бранеше МВР-шефа с всякакви аргументи, например че бил политическо лице, а не от професионалното ръководство. Според нея, столичната управа нямала нужда от доклади и изкуствен интелект, за да се досети, че ще има насилие – това било въпрос на житейска логика. Сачева смята, че малката разлика, с която Терзиев спечели изборите, не му дава обществен авторитет да призове хората да не чупят и да очаква те да го послушат. Въпреки тази атака, тя няколко пъти твърдеше, че не сочи с пръсти, а “говорим за това кой трябва да поеме отговорност”.

Ако не вярват на този министър, ПП/ДБ могат да подкрепят вота на недоверие, коментира още Сачева. Това обаче означава да падне цялото правителство, призна и тя. Депутатът коментира като правилно решението на Денков да уволни зам.-министъра като представител на професионалното ръководство на МВР. За сближаването с ДПС и коментара на Кирил Петков от вчера, че на практика са в коалиция с ГЕРБ, Сачева се измъкна, че това са политически спекулации. ДПС участвали само по линия на парламентарните приоритети и цели, Конституцията и бюджета, а ГЕРБ били приели на този етап да участват в управляващата “конструкция”, за да има стабилност.

Пред бТВ тази сутрин 30-годишен мъж обясни, че е бил арестуван в четвъртък вечерта, защото е бил в заведение до Министерството на спорта по време на мача Унгария-България. Мъжът се представи като компютърен специалист във фирма за борба с тероризма. 50 души са закарани в 5-о районно. Задържат ги за 24 часа. Мъжът се озовава в килията с IT специалист, банков анализатор и готвач в елитен столичен хотел. Мъжът обясни, че единствената им вина е, че са били в заведението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране