11.03.2020 | 12:34
Депутатите се страхуват от коронавирус, набутаха журналистите в изолатор
Мерките са толкова строги, че дори палтата на репортерите не се приемат в гардероба на първия етаж

Парламентарните журналисти са в изолатор. Заради коронавируса медиите бяха качени на втория етаж в зала „Запад“. Забранено им е свободното движение по кулоарите.

Сутринта парламентарният шеф Цвета Караянчева посети изолатора. В зала „Запад“ са представителите на пишещите медии. На първия етаж в отделението в пленарна зала остават телевизионните екипи. Достъп до кафето има за представители на медиите само от 9.00 до 9.30 часа. След 13.30 представителите на медиите ще могат да се хранят. През другото време ще консумират сандвичи.

Мерките са толкова строги, че дори палтата на журналистите не се приемат в гардероба на първия етаж. В същото време мерките не важат за шофьорите на народните представители. Мерките не важат и за служителите на парламента, за чистачките и сътрудниците, тъй като те вероятно не са толкова опасни вирусоносители, колкото медиите.

Пресцентърът на парламента все пак прояви разбиране към някои журналисти, които са хронично болни и са на специален хранителен режим. На тях ще им доставят храна извън регламентирано време. Малко по-късно едни от депутатите – Александър Сиди от ВМРО направи ироничен коментар на отделянето на журналистите от депутатите.

„Коронавирусът се разпространява от ефира, може би това е причината да изолират журналистите в Народното събрание“, каза Александър Сиди от ВМРО. (Записът е взет от журналисти, които са нарушили забраната за свободно движение в парламента).

Най-добрият начин за предпазване от коронавируса е да си спрем телевизора, по мнението му. С хумор трябва да поглеждаме на цялата ситуация, допълни Сиди.

Смятам, че паниката е излишна, но е създадена в последните няколко седмици, изтъкна депутатът.

Той призова хората да не се поддават на паника. Ние щяхме да умрем преди няколко години от свински грип, подчерта депутатът от ВМРО. Не смятам, че изолирайки част от хората, които работят в сградата, ще спасим всички останали, както и не разбирам мерките да слагаме термокамери, заяви той.

Припомняме, друг депутат – Валентин Касабов от НФСБ, поиска в сградата на парламента да бъдат инсталирани и термокамери.

След това и депутатът от НФСБ Валентин Касабов се осмели и се качи при медиите. Ако бях на мястото на журналистите, не бих се чувствал добре в Народното събрание, каза той пред изолираните журналисти. Предложението за изолацията било на ГЕРБ. Той искал да се сложат термокамери на входа, за да не се допуска журналист с температура и евентуално да зарази депутатите.

Оттук нататък гаранция няма, ние сме смъртни, констатира Касабов. Отново аргументира идеята си за термокамери в учебните заведения. Колегите казаха, че няма нужда от такива предпазни средства в парламента, допълни Валентин Касабов.

Оперативният щаб за борба с коронавируса препоръчал на администрацията в парламента да се изолират медиите. Всички мерки, които се предприеха от Народното събрание са координирани с Оперативния щаб. Това стана ясно от думите на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която се качи при изолираните медии.

Ситуацията е нова, изтъкна тя и поиска да разбере защо журналистите са недоволни от изолацията си. Дариткова изрази надежда да се намери оптимален вариант хем всички да са здрави, хем медиите да работят.

Трябвало да се осигури гаранция за защита на народните представители.

Шефката на герберите посочи, че ако има проблеми те ще се решават и обеща да предаде недоволството на журналистите на ръководството на парламента. Да преодолеем личното си недоволство, настоя тя.

На председателски съвет било решено да се изолират медиите. Националният щаб предложил да не се изолират депутатите от плевенския и габровския избирателен район. Да не се политизира ситуацията, така отговори Дариткова на въпроса дали не става въпрос в случая за погазване на свободата на словото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране