22.01.2015 | 8:24
Депутатите уволниха Цветан Гунев от БНБ
Бившият подуправител е разследван за КТБ

Парламентът единодушно прие решение за освобождаване на Цветан Гунев от поста подуправител на Българската народна банка и ръководител на управление “Банков надзор“. Проекторешението беше внесено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители. Като мотив за предлаганото решение вносителите посочат обстоятелството, че от средата на юни 2014 г.

Гунев фактически не изпълнява правомощията си. В мотивите се казва, че към момента срещу него са повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, ръководещ управление “Банков надзор“. Като допълнителна пречка за упражняване на правомощията му се явявало и отнемането по искане на прокуратурата на достъпа до класифицирана информация.

С решение на Софийския апелативен съд Гунев е отстранен окончателно от длъжност, се посочва още в мотивите на вносителите. В пленарната зала нямаше дебати по предложеното решение. В гласуването участваха 108 депутати и всички бяха “за“.Шефът на направление „Банков надзор”, беше и първият подведен под отговорност по аферата „КТБ” заради неупражнен контрол. Той е подведен под отговорност по два текста на Наказателния кодекс.

Първото му обвинение е за неупражнен контрол и бездействие по служба, а второто – което му бе повдигнато на 25 ноември тази година, е за това, че през март е разрешил КТБ да увеличи капитала си със заем от 35 млн. евро. По първото обвинение му бе определена от прокуратурата мярка за неотклонение „подписка”, която продължава и до момента.

След като му бе повдигнато второто обвинение пък първо Софийският градски съд, а след това и апелативните магистрати го отстраниха временно от длъжност по искане на прокуратурата. Оказа се, че Гунев се е върнал на работа на 24 ноември и е разпоредил на директорите на „Банков надзор” да напишат доклади какво са свършили, докато го нямало. Магистратите приеха, че тъй като основна част от свидетелите срещу него са му подчинени, ако остане на работа, Гунев би могъл да ги притиска и да влияе на разследването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране