27.02.2016 | 0:03
Дипломати се оплакаха на цяла Европа от Даниел Митов
Постоянният секретар на МВнР посланик Георги Димитров е уволнен отново

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество (БДД) e изпратил писма до председателите на ЕП Мартин Шулц, на ЕС Доналд Туск, на ЕК Жан-Клод Юнкер, до върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини, както и до генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и председателя на ПАСЕ Педро Аграмунт “относно противозаконни и недемократични практики на министъра на външните работи” Даниел Митов.

Повод за писмата, подписани от председателя на БДД Филип Боков, е повторното уволнение на постоянния секретар на МВнР посланик Георги Димитров и несъстоятелната мотивация за това. Като служебен министър през октомври 2014 г. Митов уволни Димитров. В края на 2015 г. ВАС възстанови посланика. Митов отново го назначи, но подписа и заповед за повторно уволнение, след като същия ден промени изискванията за длъжността, така че да се разминават формално с професионалната биография на бившия постоянен секретар.

Дипломатите приемат уволнението на посланика като политически мотивирано, пример за пълзяща политизация в МВнР и завръщане към “лова на вещици”, провеждан от поредица предишни министри. “Това е ново свидетелство за неспазване на законите и пренебрегване на решенията на съда от висш представител на изпълнителната власт, за демонстративно неспазване на основни принципи и норми на демокрацията, които иначе така пламенно се прокламират от г-н Митов, за чувство на безнаказаност и поставяне на себе си над закона, а на други – извън закона”, се казва в позицията.

БДД е запознало със съдържанието на писмата президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева, Митов и председателите на парламентарните групи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране