13.11.2020 | 13:37
Дипломатически рокади: Надежда Нейнски си тръгва от Анкара
Румен Радев прати свой в Париж

С куп дипломатически рокади и общо 10 нови дипломатически назначения приключиха проточилите се спорове между правителството и президента.

Ключово е назначението в Париж, където Румен Радев успя да спечели и изпраща там доскорошния си външнополитически съветник Николай Милков. При предишните назначения преди месеци правителството и Радев оставиха поста в Париж неразпределен именно заради спорове кой да стане посланик там.

В столицата на Франция Николай Милков ще замени Ангел Чолаков, който пък, преди да замине на дипломатическа работа извън страната, бе съветник на премиера Бойко Борисов в първия му мандат като министър-председател.

Интересно, но бившият външен министър Надежда Нейнски приключва с дипломатическата си кариера в Анкара, където бе посланик досега.

Това стана ясно от решения на Министерския съвет за 10 посланически рокади, публикувани в правителствената информационна система. Седмица по-рано Радев освободи Милков като свой съветник с мотив преминаване на друга работа.

Чолаков обаче няма да се прибере в България, а сменя назначението и заминава за Анкара. От Турция в София се връща бившата външна министърка Надежда Нейнски.

Смяна на мисиите ще направи и досегашният ни посланик в Сърбия Радко Влайков. Той вече ще е посланик в Босна и Херцеговина, като от Сараево се прибира бившата зам.-министърка на отбраната в първото правителство на Борисов Августина Цветкова.

В Белград пък вече първи дипломат на България ще е зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той е специалист по Западните Балкани, участва и в преговорите със Северна Македония по историческите спорове. Заради заболяване на Дойков с коронавирус преди седмица пък бе отложен съветът на ЕС, който трябваше да обсъди еврочленството на Скопие.

Бившият посланик на България в НАТО Иван Найденов заминава за Португалия, където ще смени Василий Такев. В Испания поста ще заеме дипломатът Алексей Андреев. Той сменя в Мадрид Иван Кондов.

Ново посланическо назначение, след като миналата година се върна от Лондон, пък получава Константин Димитров, бивш зам.-министър на външните работи. Той вече ще е представител на България в Нидерландия. През февруари 2019 г. на Димитров му писна да чака Радев и правителството да се разберат за смените на посланици и напусна сам мястото си в Лондон в разгара на преговорите по Брекзит. Впоследствие на негово място бе пратен бившият служебен премиер Марин Райков.

Димитър Димитров ще е новият посланик на България в Кувейт, а Васил Петков поема мисията в Словения. В София на работа във Външно от тези две държави се завръщат съответно Борис Борисов и Йорданка Чобанова.

Последното разпределено от правителството посланическо място е това в Република Южна Африка. Оттам се освобождава Красимир Стефанов. За РЮА ще замине Мария Цоцоркова, чийто преден мандат бе в Армения.

Това би трябвало да са последните посланически смени, след като спорът между президента и правителството за тях започна още след края на българското европредседателство през 2018 г.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране