30.04.2020 | 15:30
Директорът на столичния завод за боклук за скандала с доставчиците на ток: Столична община организира и контролира процедурата
Аз знам само, че елзахранването няма да спре днес, заяви директорът на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Стефан Ботев
Епицентър

Скандалната новина за задкулисни договорки между Столичното предприятие за третиране на отпадъци и частна фирма за доставка на електрическа енергия разбуни Столична община. Както съобщихме по-рано днес, софийският завод за третиране на отпадъци е прекратил едностранно договора по проведена обществена поръчка за доставка на ток с компанията „Гранд енерджи дистрибюшън“ и тихомълком се е договорил с „Мост енерджи“. Договорът на последната фирма изтича днес – 30 април 2020 г. Така е нарушен Законът за обществените поръчки, тъй като е разтрогнат договорът с „Гранд енерджи дистрибюшън“ без обяснения, и от утре старият доставчик ще продължи да снабдява предприятието с ток.

По този повод потърсихме за коментар директора на общинското предприятие Стефан Ботев. Ето как той коментира скандалния казус:

-Г-н Ботев, защо е прекратен едностранно договорът с „Гранд енерджи дистрибюшън“ и за доставчик на електрическа енергия е посочена фирмата „Мост енерджи“, чийто договор изтича днес?

-Ние сме ползвател на ток, но предвид мащабите на този договор за доставка на електрическа енергия, това е в прерогативите единствено на Столична община.

-Имате ли някакви договорки с фирмата „Мост енерджи“ да продължи да доставя ток и след датата на изтичането на договора – 30 април 2020 г.?

-Предприятието не може да прави никакви договорки не само по тези контракти, но и по принцип. Договорките са алинеите към документите, евентуално.

-Г-н Ботев, отстрани ситуацията изглежда като тайна договорка, защото днес изтича договорът ви с „Мост енерджи“; проведен е търг, спечелен от „Гранд енерджи дистрибюшън“, който е прекратен без обяснения и първата компания ще продължи да ви доставя ток и след 1 май 2020 г.

-Не знам дали изглежда като договорка, но всичко е написано в документите на кореспонденцията на Столична община като възложител и първостепенен бюджетен разпоредител.

-Тоест от 1 май „Мост енерджи“ ще продължи да ви доставя ток?

-Доколкото ми е известно – да.

-А договорът по обществената поръчка, спечелена от „Гранд енерджи дистрибюшън“, на практика е невалиден. Така ли е?

– Не мога да ви отговаря в конкретика докъде е стигнала кореспонденцията между Общината и въпросната фирма. Обърнете се към Столична община, чрез дирекция на Управление на отпадъците“ и дирекция „Обществени поръчки“. Аз не мога да ви отговаря на въпросите.

-Тоест „Мост енерджи“ си остава на доставчик на електроенергия на ръководеното от вас общинско предприятие?

-Не мога да коментирам процедурата, защото нито съм я организирал, нито съм я контролирал. Не знам на вас как ви изглежда, аз видях публикации в тази посока. Договорки по принцип са невъзможни. Договорки са възможни между частни лица..

…-Но никога и между частни фирми и Столична община…

…но когато става въпрос за управление на публични средства, нямам как да има договорки. Това ми е личното мнение..

-Свършен факт ли е тази скандална история?

-Не мога да кажа дали е свършен факт – аз документация в тази посока не съм подписвал. Това са договори между Столична община и въпросните доставчици, и затова още веднъж ви моля да се обърнете към тях.

-Кой ви съобщи, че проведената наскоро обществена поръчка за нов доставчик на ток е прекратена и че остава старият доставчик „Мост енерджи“?

Аз знам, че елзахранването на предприятието няма да спре днес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране