07.05.2016 | 0:01
Добрият вълк и неговата схема
Оказа се, че Александър Томов е „спасявал” ЦСКА, предоставяйки кредити. И сега си ги търси

Когато през 2013 г. Александър Томов пое втори път ЦСКА, всички бяха убедени, че този човек е измислил нова схема за разграбването на клуба. И че отново ще го провали. Последната седмица донесе две важни новини в този аспект. Първата е, че стана ясна схемата на Томов как точно е “спасявал” ЦСКА. Втората е, че този път парашутът му няма да се отвори.

И двете новини дойдоха от Софийски градски съд (СГС), където се гледат делата по кредитите на изпадналия в несъстоятелност футболен клуб. Стана ясно, макар Томов упорито да отричаше, че близкото до него дружество “Лира инвестмънт”, което управляваше до 2015 г., претендира за 4.5 млн. лв. от клуба  – предоставени като кредити. В изявление пред журналисти след делото вечният политик и бизнесмен не отрече този факт. Той заяви, че парите били заведени в търговските книги на ЦСКА, дори се похвали, че не начислявал лихви.

Щедростта обаче е до време, днес Томов си търси милионите (дали пък не е редно прокуратурата също да потърси техния произход). “Ако решението на съдията е справедливо съгласно документите, тогава “Лира инвестмънт” ще опрости значителна част от своите вземания в полза на хората, които ще извършат оздравителния план на ЦСКА. Ако по някаква абсурдна причина съдията откаже признаването на документално потвърдените кредити, тогава „Лира инвестмънт“ ще направи установителен иск пред СГС,  което ще отнеме още време. Тогава обаче ще се затрудни прилагането на оздравителния план”, написа Томов в профила си във “Фейсбук”.

Тази кредитна залисия съвпадна с поредното намерение на Васил Божков да оздрави клуба, т.е. да плати задълженията му. Той написа писмо до синдика Дора Милева, в което заяви инвестиционни намерения. И сега да разтълкуваме какво точно има предвид “Добрият вълк Лупи” с цитираните по-горе изречения. Казва, че “ако решението на съдията е справедливо” и признае кредитите му, ще опрости “значителна част” в полза на “хората, които ще извършат оздравителния план”. Ако пък не ги признае, ще заведе иск и ще саботира оздравяването – лек шантаж срещу Божков и фенската маса на ЦСКА.

“Дайде ми парите, иначе ще проваля отбора”, заявява в прав текст Томов. Трудно ли е да се досетим, че ако съдията признае кредитите му, то “значителната част”, която обещава да опрости, ще се изпари? Лупи обаче има повод да е нервен. Той отправи всички тези изявления и заплахи поради факта, че съдията по делото Мария Райкинска се съгласи със  становището на синдика Милева, че исканията на “Лира инвестмънт” са необосновани. Крайно решение съдията все още няма, предстои изслушване на други хора и фирми, които претендират за пари от ЦСКА.

Засега обаче се очертава Томов да пие студена вода, а и най-важното – лъсна схемата му. От обясненията му стана ясно още, че “Лира инвестмънт” е дарила 1 млн. лв. И ето я схемата – даряваш 1 млн., пускаш като кредити 4.5 млн., после си ги търсиш. Хвалиш се, че не си начислявал лихви, завеждаш дела за главницата и наричаш всичко това “инвестиция”. Чиста работа, калфите да се учат! Сашо-Томовата драма онагледи и още нещо. Сбъдват се прогнозите на “Десант”, че дълговете на ЦСКА въобще няма да са толкова много, както се говореше. Фабрикуваха се информации за 25 млн. лв., 30 млн. лв. дори, появяваха се всякакви кредитори…

Истината обаче е, че задълженията на едно дружество в несъстоятелност не се определят според вестникарските заглавия или претенциите на този и онзи. А от синдик и от съд. От началото на делата досега дълговете на ЦСКА паднаха до към 19 млн. лв. и вече най-официално се правят прогнози, че в крайна сметка ще бъдат признати около 15-16 млн. лв. Това и написа “Десант” още през януари.

А “застопорят” ли се дълговете на ЦСКА до 15-16 млн. лв., ще стане ясно кой точно прати тима във “В” група. 11.2 млн. лв. от кредитите са към НАП, малко под 1 млн. лв. е дългът към Министерството на младежта и спорта. Т.е., три четвърти от дължимото е към държавата, делът на частните лица е минимален. Тя е основният кредитор и като такъв можеше да разсрочи парите, да одобри погасителна програма. Но държавата, управлявана от левскаря Бойко Борисов, по някаква причина не искаше това да стане. 45 години през комунизма ЦСКА бе по-любимият отбор на властта. След това обаче пак политици го докараха до просешка тояга. И в челните редици на тези, които довършиха „червените”, са имената на Александър Томов и Бойко Борисов.

Щеше да е комично, ако не беше тъжно

От близо година насам на мачовете на ЦСКА се случва нещо знаменателно – хиляди фенове скандират неистово срещу Бойко Борисов, за него вече има измислени песни и се попържа толкова, колкото вечния враг „Левски”. Всеки мач на “армейците” е демонстрация срещу премиера. Феновете са го взели на мушка, защото знаят, че именно той е в основата на проблемите на ЦСКА, като за сметка на това пренасочи доста пари към „Левски” (Пеевски, австрийски спонсор и т.н.).

Името на лидера на ГЕРБ бе най-често скандирано и по време на протеста на 20 април, който червените привърженици направиха преди мача с „Берое” в центъра на столицата. Още по-знаменателно е, че нито една централна телевизия или вестник не отразява масовото вълнение на публиката.
Яростните хули срещу Борисов се изрязват от репортажите, режисьорите гледат да пускат реклами в такива моменти при живите предавания…  Правят се неистови опити да се скрие, че всеки уикенд в страната се провежда протест срещу Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране