24.04.2016 | 13:57
Доган: Доган се превърна в проекция на политическия социум
Въпреки че почетният председател е в залата, приветствието му бе прочетено от Ф.Хюсменова

При изключителни мерки за сигурност и в присъствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган започна деветата национална конференция на движението, която трябва да избере нов председател, членове на Централния съвет и на Централната контролна комисия. Журналистите, отразяващи събитието, нямат достъп до президиума, където са официалните лица на партийния форум. Гости, репортери и делегати трябваше да преминат проверка през четири скенера. Гости на националния форум на ДПС са говорителят на БСП Атанас Мерджанов, съпредседателите на партията на Христо Ковачки “Български демократичен център” Красимира Ковачка и Стефан Кенов, както и зам.-председателят на АБВ Румен Петков.
Мотото на форума е “Свобода, единство, заедност”. Докато делегатите се събират и заемат местата си в зала 3 на НДК, на видеостена вървят кадри от предизборните срещи на Доган с актива. Всички делегати и гости получиха освен доклада на съпредседателите на партията и интервю на Доган за Илиана Беновска от 1992 г.

“Българският етнически модел е уникален, либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света. Това се казва в приветствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към 9-та национална конференция на партията, която се провежда днес в зала 3 на НДК”.

Въпреки че Доган беше в залата, но не в президиума на форума, приветствието му бе прочетено от евродепутата Филиз Хюсменова. Пазете и възпроизвеждайте този политически капитал и бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати, се казва още в документа.

Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта, посочва Доган. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си, смята Доган. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамрени, не се поддавайте на езика на омразата, останалото ще ви подскаже логиката на живота.Обичам ви, винаги ваш: Ахмед Доган, завърши изчитането на поздравлението Филиз Хюсменова под бурните ръкопляскания на делегатите на конференцията.

Очакванията са, че за нов председател на ДПС ще бъде избран досегашният съпредседател Мустафа Карадайъ.

“На 24 декември миналата година доказахме, че ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира”, каза съпредседателят Карадайъ в доклада за отчетния период на партията. „Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата ДПС. И още – една от целите на тази промяна бе да се даде тласък на процеси на реформиране и модернизиране на ДПС, с ясна визия за развитие, базирана на основните ни либерални ценности – свободата, включително и тази на идентичността, единството – изразено чрез съхраняването на структурите на партията и тяхната взаимовръзка между всички нива на ръководството и членовете на ДПС”, заяви той. Карадайъ припомни, че на предходната конференция идеологът на партията Ахмед Доган се е оттеглил от оперативното ръководство – „в името на свободата и на развитието на ДПС!“. Той посочи, че за оперативен председател е бил предложен изявен парлементарист и добър оратор. „Но вместо оперативно ръководство на партията на база колективните решения, беше направен опит за подмяна на ДПС. Това доведе до политическата необходимост за преждевременната му смяна“, каза той и уточни, че решението на ЦС от 24 декември е било потвърдено и от всичките 60 хиляди членове на партията, над 2000 местни съвети, от всичките общински съвети и областните структури. „И ако тогава ние демонстрирахме, че сме единни и че нищо няма да ни пречупи, то днес ние трябва да си тръгнем оттук с послание за това, че сме още по-единни, още по-силни и още по-уверени в себе си, в името на активното си участие в политическия живот на страната – като важен фактор за стабилността и сигурността, генератор на идеи и последователен и предвидим политически партньор, така както отива на политическа сила като ДПС“ , добави той.

“Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила, представляваща и защитаваща интересите на своите избиратели”, каза Юнал Лютфи в слово по време на откриването на IX Национална конференция на партията. Лютфи определи опита за разцепление на ДПС като заченат инвитро в лабораторни условия. „Заявявам, че този опит е обречен на провал, защото няма идея, няма план, няма политическа визия, няма цели, които да повлекат след себе си стотици хиляди последователи“, обясни той. През тези 26 г. ДПС се е утвърдила. „ДПС имаше и десни вътрешнополитически и геополитически приоритети, като всеотдайно работеше за тяхната реализация“, заяви Юнал Лютви. И даде пример за утвърждаване на евроатлантическата доктрина. „Макар и в опозиция чрез своя лидер от трибуната на българския парламент ДПС заяви ,че България трябва да направи своя цивилизационен избор, като НС на Р България гласува решение за даване на въздушен коридор на военновъздушните сили на НАТО, за да бъдат бомбардирани обекти на територията на Сърбия“, припомни Юнал Лютфи. Според него тази позиция на ДПС е станала позиция на парламента и правителството.

По отношение на междусъседските отношение между България и Турция той заяви, че ДПС винаги е считало, че Балканите, в т.ч. Турция са неразделна част от Европа. За да има стабилност в Европа, държавите от Западните Балкани трябва да намерят място в НАТО и ЕС. „ДПС е най-голямата либерална политическа партия в България. От своето основаване ДПС следва основните принципи на либерализма“, заяви Лютфи. „ДПС успя да се утвърди като една от политическите партии, без която не може да се реши нито един национален въпрос, касаещ българското общество“, допълни той. „9 години изминаха от членството на България в ЕС, за съжаление страната ни продължава да бъде най-бедната в ЕС. Днес страната ни се управлява от коалиционно правителство, начело с ГЕРБ“ , допълни той и обясни, че днешното правителство е безпомощно срещу корупцията. Расте недоверието към съдебната власт и липсва перспектива за реализация на младите хора. Според Лютфи държавата ни трудно би се справила с бежанския проблем. „Тези въпроси, уважаеми делегати, искат национално решение и национален консенсус“, добави Лютфи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране